Zloćudna upala vanjskog uha

Zloćudna upala vanjskog uha je u pravilu osteomijelitis temporalne kosti a uzročnik je

Zahvaćeno je meko tkivo, hrskavica i kost. Osteomijelitis se širi uzduž baze lubanje te može prijeći preko središnje linije.

Zloćudna upala vanjskog uha se pretežito razvija u starijih bolesnika s dijabetesom ili u imunokompromitiranih bolesnika, a često započinje upalom vanjskog uha izazvanom Pseudomonasom. Obilježena je trajnom i jakom boli u uhu, gnojnim iscjetkom iz uha neugodnog mirisa i granulacijskim tkivom u zvukovodu (obično na granici koštanog i hrskavičnog dijela). Može doći do provodne nagluhosti različite izraženosti. U teškim slučajevima, može doći do paralize ličnog živca.

Dijagnoza se zasniva na CT prikazu temporalne kosti, koji može u nekim područjima pokazati povećanu gustoću u sustavu zračnih pregrada i prosvjetljenje srednjeg uha (demineralizaciju). Uzimaju se uzorci za uzgoj kulture uzročnika i biopsija tkiva iz slušnog hodnika kako bi se razlikovalo granulacijsko tkivo u ovom poremećaju od zloćudnog tumora.

Liječi se IV primjenom fluorokinolona ili kombinacijom aminoglikozida i polusintetskog penicilina tijekom 6 tj. Kad je bolest proširena na kost, može biti potrebno dugotrajnije liječenje antibiotikom. Od osnovne je važnosti nadzor nad dijabetesom. Kirurški zahvat obično nije potreban.