Akustični neurom

Neurom n. statoakustikusa je tumor 8. moždanog živca koji potječe iz Schwannovih stanica. Simptomi su jednostrani gubitak sluha. Dijagnoza počiva na audiologiji, a potvrđuje se pomoću MR. Liječi se kirurškim odstranjenjem.

Neuromi n. statoakustikusa gotovo uvijek polaze iz vestibularnog dijela 8. moždanog živca i čine oko 7% svih intrakranijalnih tumora. Tijekom svog rasta izbočuju se iz unutarnjeg zvukovoda u cerebelopontini kut i pritišću na mali mozak i moždano deblo. Zahvaćen je 5., a kasnije i 7. moždani živac. Neurom n. statoakustikusa je čest u neurofibromatozi tipa 2.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Glavni simptom je sporo napredujući osjetno–živčani gubitak sluha. Međutim, početak nagluhosti može biti iznenadan, a njezina izraženost se može mijenjati. Drugi rani simptomi su jednostrani tinitus, nesvjestica i poremećaj ravnoteže, glavobolja, osjećaj pritiska ili punoće u uhu, otalgija, neuralgija trigeminusa i obamrlost ili slabost ličnog živca.

Prva pretraga koja se izvodi je audiogram (vidi str. 785). Njime se obično otkriva asimetrični, osjetno–živčani gubitak sluha i veći poremećaj pri raspoznavanju govora nego što bi se moglo očekivati za stupanj gubitka sluha. Slabljenje akustičnog refleksa, nedostatak valova i produljena latencija 5. vala prilikom auditorne pretrage odgovora moždanog debla dodatni su znakovi živčanog oštećenja. Premda nije uvijek nužna prilikom rutinske obrade bolesnika s asimetričnim osjetno–živčanim gubitkom sluha, toplinska pretraga pokazuje znakovito smanjenje vestibularne aktivnosti (parezu kanala). Takvi nalazi ukazuju na potrebu za slikovnim pretragama, po mogućnosti MR pomoću gadolinija.

Liječenje

Mali tumori se mogu odstraniti mikrokirurškim zahvatom kojim se čuva n. facialis. Pristupom kroz srednju lubanjsku jamu ili retrosigmoidnim pristupom se može očuvati preostali sluh; ako nema preostalog sluha može se pristupiti kroz labirint. Veliki se tumori odstranjuju pristupom kroz labirint, bez obzira na preostali sluh. Stereotaktično zračenje se, kao isključivi način liječenja rabi pretežito kod malih tumora u starijih bolesnika; njegov dugoročni učinak i nepoželjni učinci se istražuju.