Polipi

Nosni polipi su mesnate izrasline nosne sluznice koje se stvaraju na mjestima edema u lamini propriji sluznice, obično u blizini otvora maksilarnih sinusa.

Sklonost stvaranju polipa izazivaju alergijski rinitis, akutne i kronične infekcije i cistična fibroza. Krvareći polipi se stvaraju kod rinosporidioze. Jednostrani polipi se nekad stvaraju uz dobroćudne ili zloćudne tumore nosa ili paranazalnih sinusa ili mogu biti takvi tumori. Također mogu nastati kao reakcija na strano tijelo. Nosni su polipi jako povezani sa alergijom na acetilsalicilnu kiselinu (ASK), infekcijama sinusa i astmom.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Simptomi obuhvaćaju opstrukciju i iscjedak iz stražnjeg dijela nosne šupljine, kongestiju, kihanje, rinoreju, anosmiju, hiposmiju, bol u području lica i svrbež oka.

Dijagnoza se u osnovi zasniva na tjelesnom pregledu. Polip u razvoju ima oblik suze; kad je razvijen nalikuje na oguljenu bobicu grožđa bez sjemenki.

Liječenje

Do smanjenja ili nestanka polipa mogu dovesti kortikosteroidi, poput aerosola beklometazona (42 μg/uštrcku) ili flunizolid (25 μg/uštrcku), primijenjeni u vidu 1 do 2 uštrcka u svaku nosnicu dva puta dnevno, kao i oralna primjena kortikosteroida tijekom jednog tjedna koja se postupno smanjuje. U mnogim slučajevima ipak je potrebno kirurško odstranjenje. Polipi koji začepljuju dišni put ili izazivaju sinusitis se odstranjuju, kao i jednostrani polipi koji mogu prikriti dobroćudne ili zloćudne tumore. Međutim, ukoliko se ne obuzda alergija ili infekcija, polipi se često recidiviraju. Nakon odstranjenja nosnih polipa, ponovnu pojavu odgađa lokalna primjena beklometazona ili flunizolida. Kod teških opetovanih slučajeva, može biti indicirana maksilarna sinusotomija ili etmoidektomija. Ovi se postupci obično izvode endoskopski.