Diskezija

(Poremećena evakuacija stolice; slabost zdjeličnog dna ili analnih sfinktera)

Diskezija je poteškoća u defekaciji. Bolesnik ima nagon na stolicu no to ne može uĉiniti. Uzrok tome je nedostatak koordinacije mišića zdjeliĉnog dna i analnih sfinktera. Dijagnoza se postavlja anorektalnom manometrijom. Liječenje je teško, ali terapijske vježbe za treniranje kontrole stolice mogu biti od koristi.

Etiologija

Obično kad osoba želi defecirati rektalni se pritisak povećava uz opuštanje vanjskog analnog sfinktera. Ovaj postupak mogu ometati rektalne kontrakcije, paradoksalne analne kontrakcije ili nemogućnost analne relaksacije. Psihološki razlozi su prolaps rektuma i Hirsprungova bolest. Međutim, u većine bolesnika poremećaj se javlja zbog navika ili kao manifestacija sindroma iritabilnog kolona; u trećine bolesnika problemi nastali zbog navika potječu iz djetinjstva.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Bolesnik osjeća stolicu i ima nagon na defekaciju no ne može ga ostvariti čak i uz pojačano naprezanje i digitalnu evakuaciju. Čak i meke stolice teško prolaze. Stvarna učestalost defekacije može, ali i ne treba biti smanjena.

Pregledi zdjelice i rektuma mogu pokazati hipertonične mišiće zdjeličnog dna i analne sfinktere. Defekacijom bolesnici ne moraju nužno osjetiti analno olakšanje i perinealno spuštanje. Rektokela ili enterokela mogu biti prisutne, ali nemaju primarnu patogenu važnost. Dugotrajna diskezija s kroničnim naprezanjem može uzrokovati rektalni vrijed ili različite stupnjeve rektalnog prolapsa. Posebne RTG snimke (proktografija) i anorektalna manometrija kao i balonska ekspulzija pomažu pri postavljanju dijagnoze.

Liječenje

Liječenje laksativima nije zadovoljavajuće. Vježbe opuštanja i terapijski trening za kontrolu stolice mogu pomoći, premda i grupna terapija (fizioterapeuti, nutricionisti, psiholozi, gastroenterolozi) može biti korisna.