Rektalni prolaps i procidencija

Rektalni prolaps je bezbolna protruzija rektuma kroz anus. Procidencija je kompletni prolaps cijele debljine rektuma.Rektalni prolaps i procidencija se korigiraju kirurški.

Prolazni, manje izraženi prolaps sluznice rektuma čest je nalaz u inače zdrave dojenčadi. Gljivična infekcija Candida U odraslih je prolaps sluznice tvrdokoran i može se pogoršati.

Procidencija se sastoji od potpunog prolapsa čitave debljine rektalne stjenke. Primarni je uzrok nepoznat, a većina bolesnika su žene u dobi >60 god.

Klinička slika i dijagnoza

Najistaknutiji simptom je protruzija, koja se u blagim slučajevima javlja samo pri naprezanju, a u uznapredovalijim slučajevima pri hodanju ili stajanju. Može se javiti rektalno krvarenje, a česta je inkontinencija. Tipično je da nema boli.

Bolesnika treba pregledati dok sjedi ili čuči i napinje se da bi se dobio uvid u potpuni opseg prolapsa. Rektalnu procidenciju se može razlikovati od hemeroida zbog prisustva sluzničkih nabora. Obično se zabilježi i smanjeni tonus analnog sfinktera. Treba svakako učiniti kolonoskopiju ili radiološku pretragu kolona radi otkrivanja osnovne bolesti. Potrebito je isključiti primarnu neurološku bolest (npr. tumor kralježnične moždine).

Liječenje

U dojenčadi i djece konzervativmin liječenjem postiže se sasvim zadovoljavajući učinak. Poremećaje ishrane u podlozi bolesti treba ispraviti i otkloniti uzroke napinjanja. Čvrsto zamatanje stražnjice između stolica obično olakšava spontano iščezavanje prolapsa. Kod jednostavnog prolapsa sluznice u odraslih višak sluznice se može ekscidirati. Kod potpune procidencije nužna je abdominalna operacija.

U starijih bolesnika ili u onih s lošim općim stanjem pribjegava se postavljanju žičanih ili plastičnih petlji koje obujme prsten sfinktera (Thierschov postupak) ili se mogu razmotriti druge perinealne operacije (npr. Delormeov ili Altemeierov postupak).