Anorektalni apsces

Anorektalni apsces je lokalizirana nakupina gnoja u perirektalnom prostoru. Najčešće nastaje u analnoj kripti. Simptomi su bol i oticanje. Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom, a kod dubljih apscesa CT ili MR prikazom. Liječenje se provodi kirurškom drenažom.

Apsces može biti smješten na različitim mjestima koje okružuju rektum i može biti površinski ili duboki. Perianalni apsces je površinski i usmjeren prema koži. Ishiorektalni apsces je dublji i širi se kroz sfinkter u ishiorektalni prostor ispod levatora ani. Može penetrirati u kontralateralnu stranu i formirati “potkovičasti” apsces. Apsces iznad levatora ani je uistinu dubok i može se proširiti na peritoneum i trbušnu šupljinu. Najčešće nastaje kao posljedica divertikultisa ili upalnih procesa male zdjelice. Crohnova bolest, posebno ako zahvaća i kolon, ponekad može uzrokovati anorektalni apsces. Obično nastaje miješana infekcija u kojoj su prevladavajući uzročnici Escherichia coli, Proteus vulgaris, streptokoki, stafilokoki i bakteroidi.

Klinička slika i dijagnoza

Površinski apscesi mogu biti vrlo bolni; karakteristični su otečenost, crvenilo i bolna osjetljivost. Apscesi smješteni dublje uzrokuju toksične simptome, ali lokalna bolnost može biti manje izražena. Vanjski se edem ne mora pojaviti, ali se digitorektalnim pregledom otkriva oteklina i osjetljivost na palpaciju. Pelvirektalni apscesi smješteni visoko mogu uzrokovati bol u donjem dijelu trbuha i vrućicu nepoznata uzroka. Ponekad je vrućica jedini simptom

Liječenje

Neophodna je žurna incizija uz odgovarajuću drenažu i ne treba čekati da se apsces otvori prema van. Većina se apscesa može drenirati ambulantno, a samo dublje smještene apscese ponekad treba drenirati u operacijskoj sali. Antibiotici mogu biti ograničenog učinka i nisu indicirani kod zdravih osoba s površinskim apscesom, ali ih je neophodno primijeniti u febrilnog ili dijabetičnog bolesnika (npr. ciprofloksacin 500 mg IV svakih 12 sati i metronidazol 500 mg IV svakih 8 sati, ampicilin/sulbaktam 1,5 g IV svakih 8 sati) ili kada su sistemske manifestacije infekcije prikrivene. Katkada nakon drenaže može nastati tvrdokorna anorektalna fistula.