Anorektalna fistula

Anorektalna fistula je ljevkasti prostor s jednim otvorom u analnom kanalu i drugim na perianalnoj koži. Karakteristièni simptomi su sekrecija i ponekad bol. Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i sigmoidoskopijom. Lijeèi se èesto kirurški.

Fistula se obično pojavljuje spontano ili nastaje sekundarno zbog drenaže perirektalnog apscesa. Predisponirajući uzroci su Crohnova bolest i tuberkuloza. Većina fistula potječe iz anorektalnih kripti, dok druge nastaju kao posljedica divertikulitisa, neoplazmi ili traume. Fistule u dojenčadi su kongenitalne a češće su u dječaka. Rektovaginalne fistule mogu nastati uslijed Crohnove bolesti, opstetričkih ozljeda, radioterapije ili malignih promjena.

Klinička slika i dijagnoza

Anamneza obično navodi opetovanu pojavu apscesa nakon koje uslijedi povremena ili trajna sekrecija. Sekret je gnojan i/ili serosangvinolentan. Bol je prisutna kod pridružene infekcije. Inspekcijom se mogu uočiti jedan ili više sekundarnih otvora. Često se može palpirati i vrpčasta tvorba. U fistulozni kanal može se uvesti sonda i odrediti njegov smjer i dubinu. Anoskopija i sondiranje mogu otkriti primarni otvor fistule, ali je neophodno učiniti i sigmoidoskopiju. Od kriptogene fistule treba razlučiti gnojni hidroadenitis, pilonidalni sinus, dermalne gnojne sinuse i uretroperinealne fistule.

Liječenje

Ranije je jedino učinkovito liječenje bilo kirurško. Primarnom otvoru i kanalu u cijelosti se otvara svod i čitavom dužinom se pretvara u “jarak”. Katkada je nužno i djelomično razdijeliti sfinktere. Ukoliko se razdijeli značajni dio sfinkteričnog prstena može nastati određeni stupanj inkontinencije. Zbog sporog cijeljenja rane fistulotomija se ne preporučuje ako postoji proljev, aktivni ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest. Oboljelima od Crohnove bolesti sa simptomatskim anorektalnim fistulama (vidi Crohnova bolest u Pogl. 31) može se dati metronidazol, drugi odgovarajući antibiotici i imunosupresivi. (vidi str. 154). Infliksimab je vrlo učinkovit u zatvaranju fistula kod Crohnove bolesti. Alternativa konvencionalnoj kirurškoj terapiji su uštrcavanje fibrinskog ljepila u fistulozni kanal i pomični režnjevi.