Burzitis stražnje ahilove tetive

Upala burze zbog pritiska obuće, ispod samog ruba cipele, između kože i Ahilove tetive.

Klinička slika

Smetnje nastaju u razini petnog ruba cipele. Spočetka su to crvenilo i bolnost, kasnije se javljaju površne erozije kože, a nakon nekoliko mjeseci se razvija bolan, fluktuirajući, cistični čvorić promjera 1–3 cm, crvenkaste boje. U kroničnim slučajevima burza može fibrozirati.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnostički je nalaz malog, osjetljivog, crvenkastog čvorića. Rijetko se na istom mjestu javlja i ksantom Ahilove tetive, ali je narančast i asimptomatski. Entezopatija Ahilove tetive uzrokuje najizrazitiju bol baš na hvatištu, ali se može širiti i proksimalno. Razlikuje se po izočnosti lezija mekih tkiva.

Bitna je prikladna obuća s niskom petom. Petni uložak od pjenaste gume ili pusteni jastučić podižu petu, tako da burza više ne tare o rub cipele. Potrebno je postavljanje štitnika oko burze ili nošenje cipela bez pete (natikače) dok se upala ne smiri. Privremeno se olakšanje postiže injekcijom anestetika/kortikosteroida u burzu, ali treba izbjegavati tetivu. Ponekad je potrebno i kirurško odstranjenje dijela podležeće kosti kako bi se smanjilo gnječenje mekih tkiva.