Wilmsov tumor

Wilmsov tumor (nefroblastom) je karcinom bubrega koji se može javiti još u fetusu, ali ne mora izazivati simptome niti godinama po porodu.

Wilmsov tumor se obično razvija u djece ispod pete godine života, premda se javlja prigodice i u starije djece, a rijetko u odraslih. Uzrok Wilmsova tumora nije poznat, premda u nekim slučajevima mogu biti odgovorne genetske nenormalnosti. Djeca s izvjesnim defektima pri porodu, kao što je npr. nedostatak šarenice (irisa) ili jači rast jedne polovice tijela (obje pojave mogu biti posljedica genetskih nenormalnosti), imaju povećan rizik od razvoja Willmsova tumora.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi su povećan trbuh (npr. nagla promjena opsega), trbušna bol, vrućica, loš apetit, mučnina i povraćanje. Javlja se krv u mokraći (hematurija) u 15% do 20% djece. Wilmsov tumor može biti razlogom visokog krvnog tlaka. Taj se tumor može širiti i u druge dijelove tijela, osobito u pluća, uzrokujući kašalj i teškoće s disanjem.

Liječnik je u stanju napipati tvorbu (masu) u djetetovu trbuhu. Ukoliko liječnik sumnja na Wilsmsov tumor, pregled ultrazvukom, kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancijom (MR) može odrediti prirodu i veličinu tvorbe.

Prognoza i liječenje

Prognoza ovisi o mikroskopskom nalazu tumora, što ovisi o razmaku od pojave bolesti do dijagnoze i o dobi djeteta. Mlađa djeca, djeca s malim tumorima i djeca u kojih se tumor nije predaleko proširio imaju daleko bolju prognozu. Wilmsov tumor se dobro liječi. Upravo starija djeca i djeca s daleko proširenim tumorom mogu imati vrlo dobru prognozu.

Ukoliko liječnik misli da se tumor može otkloniti, valja učiniti operaciju što prije poslije dijagnoze. Tijekom operacije, valja ispitati i drugi bubreg na okolnost mogućeg razvoja tumora i u njemu. U otprilike 4% slučajeva nefroblastom istodobno zahvaća obadva bubrega. Primjenjuju se antikancerozni lijekovi (citostatici) kao što su aktinomicin D, vinkristin i doksorubicin, a može se primijeniti i terapija zračenjem, što ovisi o stupnju proširenosti tumora.