Retinoblastom

Retinoblastom je karcinom mrežnice (retine), predjela u pozadini oka koji je osjetljiv na svjetlo.

Retinoblastom predstavlja oko 2% od ukupnog broja karcinoma u dječjoj dobi. Oko 10% djece s retinoblastomom odnosi se na tipove koji nastaju zbog naslijeđenog gena od roditelja. Nadalje, 20% do 30% djece ima retinoblastom oba oka, što može značiti da su stekli novu mutaciju. Zbrajanjem svih bolesnika s retinoblastomom može se reći da 30% do 40% imaju gen za retinoblastom kojeg mogu prenijeti na svoju djecu.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi retinoblastoma mogu biti bijela zjenica (pupila) ili strabizam (razrokost). Međutim, postoje i drugi uzroci bijele zjenice ili razrokosti. Ukoliko liječnik sumnja na retinoblastom, valja pregledati oči u općoj anesteziji. Opća anestezija je neophodna jer malena djeca nisu u stanju pozorno surađivati na način koji je nužan za vrijeme pregleda na retinoblastom. Karcinom se može dokazati kompjutoriziranom tomografijom (CT). S obzirom da se retinoblastom može proširiti do mozga putem optičkog živca (vidni živac; živac koji ide od oka do mozga), neophodno je pregledati uzorke likvora na stanice karcinoma. Budući da se tumor može proširiti i na koštanu srž, valja pozorno ispitati i uzorke koštane srži.

Prognoza i liječenje

Retinoblastom koji je ograničen na oko može se na vrijeme izliječiti u više od 90% djece. Kada karcinom pogodi samo jedno oko, koristi se osobita kirurška mikrotehnika za odstranjenje ili razaranje tumora, tako da se niti jedno oko ne mora odstraniti. Nasuprot tomu, kad se mora odstraniti jedno oko, primjenjuju se druge tehnike, kao što je zračenje ili mikrokirurgija za kontrolu tumora u drugom oku. Mogu se primjenjivati i antikancerozni lijekovi (kemoterapija) osobito ako se tumor proširio izvan oka. Oči se kontroliraju svaka 2 do 4 mjeseca. Kemoterapija se može ponoviti ako se tumor vrati.

Djeca s nasljednim (hereditarnim) tipom retinoblastoma imaju visok rizik za ponovnu pojavu karcinoma. Osim toga, unutar 30 godina od postavljanja dijagnoze, u oko 70% onih s nasljednim retinoblastomom razvije se drugi (sekundarni) karcinom.

Liječnik može odrediti da se pregledaju oči svakog djeteta u obitelji u kojoj je makar jedan član imao retinoblastom. Druga sitna djeca u obitelji trebaju pregled na retinoblastom, a odrasli trebaju pregled na retinocitom, nekancerozni tumor koji je uzrokovan istim genom.

Članovi obitelji koji očito nemaju karcinom mogu se uputiti na DNK analizu da se vidi nose li gen za retinoblastom.