Neuroblastom

Neuroblastom je čest tumor u dječjoj dobi koji raste kao dio živčanog sustava.

Neuroblastom se može razviti u izvjesnim vrstama tkiva središnjeg živčanog sustava, bilo gdje u tijelu. Obično izvire iz živaca u prsima ili trbuhu, najčešće u nadbubrežnoj žlijezdi (smještenoj iznad svakog bubrega). Vrlo se rijetko neuroblastom nalazi i u mozgu.

Oko 75% svih neuroblastoma nastaje u djece mlađe od pet godina. Premda razlog njegovog nastanka nije jasan, ovaj se karcinom ponekad javlja u nekim obiteljima.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi ovise o tome gdje neuroblastom izvire i dokle se je proširio. Prvi simptom u većine djece uključuje povećan trbuh, osjećaj punoće i boli u trbuhu. Simptomi su dakle ovisni o raširenosti tumora. Karcinom koji je zahvatio koštanu srž može smanjiti broj crvenih krvnih stanica, uzrokovati anemiju; smanjenje broja trombocita uzrokuje pojavu modrica; smanjenje broja leukocita uzrokuje smanjenje otpornosti na infekcije. Karcinom se može proširiti i na kožu, gdje se prikazuju čvorići, ili u kralješničnu moždinu, gdje može uzrokovati slabost ruku i nogu. Oko 90% neuroblastoma stvara hormone, kao što je adrenalin, koji može ubrzati puls i uzrokovati tjeskobu.

Rana dijagnoza neuroblastoma nije laka. Ukoliko tumor dovoljno naraste, liječnik je u stanju napipati tumorsku masu u trbuhu. Liječnik koji sumnja na neuroblastom može uputiti bolesnika na pregled prsnog koša i trbuha ultrazvukom, kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancijom (MR). Uzorci mokraće mogu se testirati na pojačano stvaranje hormona sličnih adrenalinu. Ukoliko se tumor proširi, liječnik može naći njegove tragove na rendgenskim snimkama ili mikroskopskim analiziranjem biopsijom uzetih uzoraka tkiva jetre, pluća, kože, koštane moždine ili kosti.

Prognoza i liječenje

Prognoza djece s neuroblastomom ovisi o dobi djeteta, veličini tumora i njegovoj proširenosti. Djeca mlađa od jedne godine kao i djeca s malim tumorom imaju vrlo dobru prognozu. Rano liječenje pruža najbolju nadu za budućnost. Ukoliko se karcinom nije proširio, obično se može ukloniti kirurški. Ukoliko je karcinom velik i proširen mogu se koristiti antikancerozni lijekovi (citostatici) kao što su vinkristin, ciklofosfamid, doksorubicin i cisplatin, a može se primijeniti i radioterapija. U starije se djece uspjeh liječenja smanjuje sa stupnjem proširenosti karcinomna.