Skolioza

Skolioza je nenormalno zakrivljena kralješnica.

U oko 4% sve djece u dobi od 10 do 14 godina dijagnosticira se skolioza. Oko 60% do 80% svih slučajeva otkriva se u djevojčica. Skolioza može biti i prirođeni defekt. S daljnjim razvojem broj slučajeva se može popeti i na 75%; ostatak je uzrokovan poliomijelitisom, cerabralnom paralizom, juvenilnom osteoporozom i drugim bolestima.

Simptomi i dijagnoza

Blaga skolioza obično ne izaziva simptome. Zamor u leđima može se osjetiti poslije dugotrajnog sjedenja ili stajanja. Mogu se javiti bolovi u mišićima leđa i konačno drugi ozbiljniji bolovi.

Većinom je iskrivljenje konveksno prema desno u gornjem dijelu leđa, a prema lijevo u donjem dijelu leđa, pa je desno rame položeno naviše od lijevog. Jedno bedro može biti položeno naviše od drugog.

Blaga skolioza može se otkriti prilikom rutinskog pregleda u školi. Roditelj, učitelj ili liječnik može posumnjati na skoliozu kada dijete ima jedno rame više od drugog ili kada djetetovo odijelo ne visi pravilno. Da bi dijagnosticirao stanje liječnik traži da dijete savine kralješnicu naprijed i pregleda kralješnicu odostraga, jer se nenormalno iskrivljena kralješnica može bolje vidjeti iz te pozicije. Rendgenska snimka pomaže potvrditi ovu dijagnozu.

Prognoza i liječenje

Prognoza ovisi o tome gdje se iskrivljenje nalazi, koliko je ono teško i kada počinju simptomi. Nekada je iskrivljenje teže nego nam se na prvi pogled čini.

Polovicu djece s otkrivenom skoliozom liječnik valja liječiti ili pozorno pratiti. Brzim se liječenjem može zaustaviti daljnje iskrivljenje.

Uobičajeno je da dijete sa skoliozom liječi ortoped. Nošenjem gipsanog ili plastičnog odljeva kralješnica se može ispraviti. Nekada se izvodi elektrospinalna stimulacija. Tim se postupkom stimuliraju spinalni mišići slabim električnim podražajima čime se omogućava ispravljanje kralješnice. U slučajevima kada kralješci međusobno srastu neophodna je operacija; prilikom operacije u kralješnicu se stavlja metalna šipka koja uspravi kralješnicu i sprječava srastanje kralješaka.

Skolioza i njezino liječenje mogu prouzročiti psihološke probleme. Nošenje ovratnika ili korita može uzrokovati zabrinutost zbog drugačijeg izgleda od svojih vršnjaka, a hospitalizacija i kirurško liječenje nose svoje poteškoće. Međutim, alternative nema jer bez liječenja deformacija može napredovati. Razgovor i ohrabrivanje dijete mogu biti od pomoći.

Skolioza

MSD medicinski priručnik za pacijente