Juvenilni reumatoidni (idiopatski) artritis

Juvenilni reumatoidni artritis je dugotrajna upala zglobova (artritis) slična reumatodinom artirtisu u odraslih, ali počinje prije navršene 16. godine.

Uzrok bolesti je nepoznat. Nasljedni čimbenici mogu povećati rizik od nastanka bolesti.

Simptomi

U oko 40% djece bolest zahvaća samo nekoliko zglobova, a u drugih 40% pogađa brojne zglobove. U preostalih 20% oboljelih razvije se sistemska bolest koja pogađa cijeli organizam, ne samo zglobove, a očituje se i vrućicom―stanje koje se naziva Stillova bolest.

Upala koja zahvaća samo nekoliko zglobova obično se javlja prije navršene četvrte godine života (obično u djevojčica) ili poslije osme godine (obično u dječaka). Zahvaćeni zglob je bolan, otečen (edematozan) i ukočen, a najčešće je pogođeno koljeno, gležanj i lakat. Prigodice, mogu biti zahvaćena dva ili više drugih zglobova kao što je nožni palac, ručni zglob ili temporomandibularni zglob, koji su ukočeni i otečeni. Simptomi koji potiču od zglobova mogu dugo trajati, ili se mogu vraćati i povlačiti.

Djevojčice imaju češće upalu šarenice (iris) i cilijarnog tijela u prednjoj očnoj komorici (kronični iridociklitis), koja ne mora uvijek izazivati simptome i otkrije se samo ciljanom pretragom. Upala cilijarnog tijela može uzrokovati sljepoću; zbog toga se djeca moraju ciljano pregledavati na okolnost ove mogućnosti i u slučaju pojave irodociklitisa odmah liječiti.

Upala više zglobova može se javiti u svakoj dobi i jednako zahvaća djevojčice i dječake. Bol, otok i ukočenost zglobova mogu početi postupno ili naglo. Zglobovi koji su obično pogođeni su koljena, skočni zglob, ručni zglob i laktovi. Kasnije se javlja upala zglobova obadviju šaka, vrata, temporomandibularnog zgloba, a mogu biti zahvaćeni i kukovi. Upala je obično simetrična, pa zahvaća neke zglobove s obje strane tijela, npr. oba koljena ili oba kuka.

Sistemski oblik juvenilnog reumatoidnog artritisa pogađa jednako djevojčice i dječake. Temperatura je promjenjiva (intermitentna), obično viša uvečer (često 39,5oC ili viša), a zatim se naglo vraća na normalu. Za vrijeme vrućice dijete ima osjećaj teške bolesti. Površinski, sitnotočkasti ružičasti osip―uglavnom na trupu i gornjim dijelovima ruku i nogu―javlja se nakratko (često uvečer). Migrira (javlja se na različitim mjestima), nestaje i ponovno se može pojaviti. Slezena i neki limfni čvorovi mogu se povećati. Bol, otok i ukočenost zglobova javljaju se posljednji.

Svaki tip juvenilnog reumatoidnog artirtisa može omesti rast. Kada bolest ometa rast tempromandibularnog zgloba može se slabo razviti brada (mikrognatija).

Reumatoidni faktor, protutijelo koje se često nađe u serumu odraslih koji imaju reumatodini artritis, rijetko se nalazi u djece koja imaju juvenilni reumatoidni artritis. Reumatodini faktor se najčešće nalazi u djevojčica kojima je bolest zahvatila više zglobova (poliartikularni oblik).

Prognoza i liječenje

Simptomi juvenilnog reumatoidnog artritisa potpuno nestaju pod utjecajem lijekova u oko 75% djece. Prognoza je lošija u onih kojima je bolest zahvatila više zglobova i u kojih se nađe reumatoidni faktor.

Visoke doze acetilsalicilne kiseline (aspirina) mogu obično smanjiti bol i upalu zglobova. Drugi nesteroidni protuupalni lijekovi, npr. naproksen i tolmetin, često se primjenjuju umjesto aspirina zbog opasnosti od Reyeova sindroma. Djeci se mogu davati kortikosteroidi na usta ukoliko je bolest teška i ako je zahvaćeno cijelo tijelo, ali steroidi usporavaju rast djeteta, stoga treba izbjegavati primjenu ukoliko je moguće. Kortikosteroidi se mogu davati i izravno u zahvaćene zglobove kako bi se lokalno smanjila upala. Dijete koje ne reagira na aspirin ili druge protuupalne lijekove može dobiti injekciju pripravka zlata. Penicilamin, metotreksat i hidroksiklorokin mogu se primijeniti kada su soli zlata bez učinka ili izazivaju neželjene pojave.

Vježbe održavaju zglobove pokretnima i štite ih od razvoja ukočenosti. Udlaga može spriječiti da zglob ostane fiksiran u nepodesnom položaj.

Oči se pregledavaju svakih šest mjeseci kako bi se isključila upala šarenice i cilijarnog tijela u prednjoj očnoj komorici. Upala se liječi kortikosteroidnim kapima ili mastima za oči koje široko otvaraju (dilatiraju) zjenicu. Ponekad je potrebno izvršiti i operaciju oka.

Nasljedne bolesti vezivnog tkiva i kostiju

Neke bolesti koje pogađaju vezivno tkivo su stečene. Tu spadaju EhlersDanlosov sindrom, Marfanov sindrom, pseudoksantoma elasticum, cutis laxa i mukopolisaharidoza. Osteokondrodisplazija pogađa kosti i hrskavice, a osteopetroza pogađa kosti.