Vanjski spolni organi

Vanjski spolni organi (lat. vulva; hrv. stidnica) omeđeni su sa labia maiora (što u prijevodu s latinskog doslovce znači velike usne), koje su relativno velike i mesnate; može ih se usporediti s mošnjama u muškarca. Velike usne sadrže znojne i lojne žlijezde; nakon puberteta obrasle su dlakama. Labia minora (doslovce, male usne) mogu biti vrlo malene ali i široke čak i do 5 centimetara. One su smještene s unutarnje strane velikih usana i okružuju otvore rodnice i mokraćne cijevi. Vanjski otvor rodnice naziva se introitus, a područje polumjesečasta oblika iza otvora naziva se spojem usana (lat. commisura labiorum, uobičajeni naziv u engleskom govornom području je francuski izraz fourchette, dok na hrvatskom ne postoji poseban izraz za ovaj dio tijela, op. prev). Sitni cjevasti otvori pokraj otvora rodnice, Bartolinijeve žlijezde, kada su podražene izlučuju tekućinu (sluz) omogućujući vlaženje tijekom spolnog odnosa. Otvor mokraćne cijevi, kojom mokraća izlazi iz mokraćnog mjehura van, nalazi se iznad otvora rodnice.

Male usne se spajaju na klitorisu (hrv. dražica), maloj osjetljivoj kvržici koja odgovara spolnom udu kod muškarca. Klitoris je prekriven naborom sluznice (prepucij), slično kožici na vrhu uda. I klitoris je, kao i muški spolni ud, vrlo osjetljiv na podražaje pa može čak postići erekciju.

Velike se usne spajaju na dnu, na perineumu (hrv. međica), vezivnomišićnoj pregradi između rodnice i čmara. Koža (epidermis) koja prekriva velike usne i međicu slična je onoj drugdje na tijelu―debela je, suha a može se i perutati. Male usne i rodnicu, naprotiv, oblaže sluznica; premda su njezini unutarnji slojevi građom slični koži, njezina je površina vlažna jer u nju neprestano pristiže tekućina iz krvnih žila u dubljim slojevima. Bogata opskrba krvnim žilama daje joj ružičastu boju.

Otvor rodnice okružen je himenom (hrv. djevičnjak). U djevice, djevičnjak može u potpunosti zatvarati otvor rodnice, no obično ga tek okružuje poput uskog prstena. Kako širina tog prstena nije kod svih žena jednaka, djevičnjak se prilikom prvog spolnog odnosa može razderati, ali može biti i elastičan i podatan, tako da do razdora ne dolazi. U žena koje nisu djevice, djevičnjak se obično vidi poput malih djelića tkiva koji okružuju otvor rodnice.