Ugrožena trudnoća

Ugrožena trudnoća je trudnoća kod koje je mogućnost bolesti ili smrti prije ili tijekom poroda veća od uobičajene, bilo za majku ili dijete.

Za utvrđivanje ugrožene trudnoće, liječnik obrađuje trudnicu kako bi utvrdio ima li stanja ili osobine koje čine njezin fetus sklonijim bolesti ili smrti tijekom trudnoće (čimbenici rizika). Čimbenici rizika se mogu stupnjevati odgovarajuće stupnju ugroženosti. Otkrivanje ugrožene trudnoće osigurava da medicinsku njegu dobije upravo ona žena kojoj je to najpotrebnije.

Žena s ugroženom trudnoćom može biti upućena u centar za perinatalnu medicinu (u Hrvatskoj odjeli za patologiju trudnoće u većim bolnicama, op. prev.); izraz perinatalni odnosi se na zbivanja neposredno prije, tijekom i nakon poroda. Obično su ovi centri povezani s porodničkom službom i jedinicom intenzivne skrbi novorođenčadi kako bi omogućili najvišu razinu njege za trudnicu i dijete. Liječnik često upućuje ženu u perinatalni centar prije poroda jer rano poduzeta njega uvelike smanjuje mogućnost oboljenja ili smrti djeteta. Ženu se također upućuje u centar tijekom poroda kada se pokažu neočekivane poteškoće. Najčešći uzrok upućivanja je opasnost od prijevremenog poroda (prije 37 tjedana), koji se često događa kada plodovi ovoji koji sadrže plodovu vodu i fetus puknu prije nego što se je dijete spremno roditi (prijevremeno prsnuće plodovih ovoja ili vodenjaka). Liječenje u centru za perinatalnu medicinu može smanjiti vjerojatnost da će se dijete roditi prije vremena.

U Sjedinjenim Državama dolazi do smrti trudnice u 6 od 100.000 poroda. Glavni uzrok smrti su prometne nesreće ili druge ozljede. Slijedeće po učestalosti su neke poteškoće vezane za trudnoću i porod: krvni ugrušci koji doputuju u pluća, komplikacije anestezije, krvarenje, infekcija i komplikacije zbog povišenog krvnog tlaka.

U Sjedinjenim Državama dolazi do smrti djeteta prije, tijekom ili nakon poroda (perinatalna smrtnost) u 16 od 1000 poroda. Nešto malo više od polovice ovih slučajeva je mrtvorođenčad. Ostali se zbivaju u djece dobi do 28 dana. Vodeći uzrok ovih smrti su prirođene nakaznosti, a slijedi ih prijevremeno rođenje.

Neki čimbenici rizika postoje i prije nego što žena zatrudni. Ostali se razviju tijekom trudnoće.