Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (SteinLeventhalov sindrom) je poremećaj kod kojega su jajnici povećani i sadrže brojne šupljine ispunjene tekućinom (ciste) a razina muških hormona (androgena) može biti visoka, stvarajući ponekad muške osobine.

Kod ovog sindroma hipofiza luči obično velike količine luteinizirajućeg hormona (LH). Višak luteinizirajućeg hormona povećava stvaranje muških spolnih hormona a visoka razina muških spolnih hormona ponekad u žena dovodi do razvoja osobina poput akni i pojačane tjelesne dlakavosti. Ako se poremećaj ne liječi, dio muških spolnih hormona može se pretvoriti u estrogene a trajno povišena razina estrogena može povećati opasnost od razvoja raka sluznice maternice (raka endometrija).

Simptomi i dijagnoza

Simptomi se tipično razvijaju tijekom puberteta, kada može doći do početka menstrualnog krvarenja ili ne. U simptome može spadati debljina i pojačana tjelesna dlakavost raspoređena na muški način, kao na prsima i licu. S druge strane, može doći do nepravilnog, preobilnog krvarenja na rodnicu, a bez povećanja tjelesne težine ili dlakavosti.

Dijagnozu se često postavlja na osnovi simptoma. Određuje se razina luteinizirajućeg hormona i muških spolnih hormona u krvi, a ultrazvučnom pretragom mogu se prikazati jajnici. Koristi se i niz pretraga za utvrđivanje stvaraju li se muški hormoni u nekom tumoru.

Liječenje

Idealno liječenje ne postoji. Izbor liječenja ovisi o vrsti i izraženosti simptoma, životnoj dobi žene i njezinim željama u svezi trudnoće.

Ženi koja nema pojačanu tjelesnu dlakavost može se davati sintetski progestin (pripravak nalik na progesteron) ili oralna sredstva protiv začeća osim ukoliko ne želi ostati u drugom stanju, ili je u menopauzi ili ima neke druge značajne čimbenike rizika za razvoj bolesti srca ili krvnih žila. Sintetski se progestin može također davati za smanjenje opasnosti od razvoja raka sluznice maternice zbog visoke razine estrogena. Često se prije početka liječenja uzima uzorak sluznice maternice i mikroskopski pregledava kako bi se bilo sigurno da se ne radi o raku.

Žena s pojačanom tjelesnom dlakavošću može pribjeći načinu odstranjenja dlaka poput elektrolize, čupanja, odstranjenja voskom ili depilatorima u vidu losiona, krema te izbjeljivanju. Niti jedan lijek za odstranjenje suvišne dlakavosti nije idealan, niti potpuno učinkovit. Može se pokušati davanje oralnih kontraceptiva tijekom nekoliko mjeseci prije no što se može očekivati bilo kakav učinak, koji je obično vrlo slab.

Spironolakton, lijek koji sprječava stvaranje i djelovanje muških hormona, može biti učinkovit u smanjenju neželjene tjelesne dlakavosti. Nuspojave uključuju povećano stvaranje mokraće, niski krvni tlak (čak do razine nesvjestice) prilikom brzog ustajanja, bolnost dojki i nepravilna krvarenja na rodnicu. Budući da spironolakton nije bezazlen za fetus u razvoju, svaka spolno aktivna žena koja ga uzima trebala bi rabiti učinkovite metode zaštite od začeća.

Ukoliko žena koja ima sindrom policističnih jajnika želi ostati u drugom stanju, treba joj davati klomifen, lijek koji potiče jajnike na izbacivanje jajnih stanica. Ako klomifen nije učinkovit, može se pokušati s nizom hormona, uključujući folikul stimulirajući hormon (FSH) i gonadotropin otpuštajuće hormone, koji potiču lučenje folikul stimulirajućeg hormona. Ako lijekovi nisu učinkoviti, žena treba razmisliti o mogućnosti odstranjenja male količine tkiva jajnika u obliku klina (klinasta resekcija) ili kauterizaciji cista jajnika (uništavanju cista uz pomoć električne struje). Premda ovi načini liječenja mogu izazvati ovulaciju tijekom određenog vremenskog razdoblja, kirurške se metode najčešće uzimaju kao mogućnost posljednje jer se može stvoriti ožiljno tkivo što još više može smanjiti mogućnost začeća.