Poslijeporođajne infekcije

Liječnik pretpostavlja da žena ima poslijeporođajnu infekciju ako ima temperaturu od 37,5˚ C ili višu u dva navrata u razmaku od barem 6 sati nakon prvih 24 sata po porodu ili ako nije očit neki drugi uzrok, poput bronhitisa.

Čak i tijekom prvih 12 sati po porodu, temperatura od 38˚ C ili veća može ukazivati na infekciju, premda to vjerojatno nije slučaj. Infekcije neposredno povezane s porodom zbivaju se u maternici, području koje ju okružuje ili rodnici. Bubrežne infekcije također se mogu razviti ubrzo nakon poroda. Ostali uzroci vrućice, poput ugrušaka u venama nogu ili infekcije dojke obično se javljaju 4 ili više dana nakon poroda.

INFEKCIJE MATERNICE

Poslijeporođajne infekcije obično započinju u maternici. Infekcija amnijske šupljine (ovojnica koja sadrži fetus i plodovu vodu koja ga okružuje) i vrućica tijekom poroda može dovesti do infekcije sluznice maternice (endometritis), mišića maternice (miometritis) ili područja oko maternice (parametritis).

Uzroci i simptomi

Pod određenim uvjetima, bakterije koje žive unutar zdrave rodnice mogu uzrokovati infekciju nakon poroda. Uvjeti koji povećavaju ženinu podložnost infekciji su: slabokrvnost, preeklampsiju (visoki krvni tlak, bjelančevine u mokraći i nakupljanje tekućine tijekom trudnoće), učestale vaginalne pretrage tijekom trudnoće, razmak dulji od 6 sati između pucanja plodovih ovoja i poroda, produljeni porod, carski rez, ostatak dijelova posteljice unutar maternice nakon poroda i obilno krvarenje nakon poroda (poslijeporođajno krvarenje).

Učestali su zimica, općenito osjećanje slabosti i gubitak apetita. Žena često izgleda blijeda i ima ubrzani rad srca te nenormalno visok broj bijelih krvnih stanica. Maternica joj je otečena, bolna i mekana. Iscjedak iz maternice, koji se može razlikovati u količini, obično je neugodna mirisa. Kada su zahvaćena tkiva oko maternice, bol i temperatura su izraženi; otečeno tkivo zadržava veliku, bolnu maternicu čvrsto na mjestu.

Komplikacije obuhvaćaju upalu potrbušnice (peritonitis) i stvaranje ugrušaka u venama zdjelice (zdjelični tromboflebitis) uz opasnost odlaska krvnog ugruška u pluća (plućna embolija). Otrovne tvari (toksini) koje stvaraju bakterije uzročnici infekcije mogu u krvi doseći visoku razinu (endotoksemija) i dovesti do toksičnog šoka, po život opasnog stanja pri kojemu krvni tlak naglo pada a rad srca se ubrzava. Toksični šok može dovesti do jakog oštećenja bubrega pa čak i smrti.

Dijagnoza i liječenje

Za dijagnozu infekcije, liječnik pregledava ženina pluća i maternicu i šalje uzorke mokraće i iscjetka iz rodnice u laboratorij da bi se uzgojile bakterije.

Liječnik pokušava spriječiti ili liječiti stanja koja mogu dovesti do infekcije. Porod na rodnicu rijetko dovodi do infekcije. Ako se infekcija razvije, majci se obično daje intravenski antibiotik sve dok temperatura ne nestane tijekom 48 sati.

INFEKCIJA BUBREGA

Nakon poroda se može razviti infekcija bubrega (pijelonefritis) uzrokovana bakterijama koje su se proširile iz mokraćnog mjehura. Do infekcije nekad dolazi zbog uvođenja katetera koji omogućava pražnjenje mokraće tijekom i nakon poroda. Infekcija može započeti tijekom trudnoće s bakterijama u mokraći, ali bez simptoma. Kada se simptomi pojave, mogu uključivati visoku temperaturu, bol u križima ili slabini, opću slabost i ponekad bolno mokrenje.

Tipično, ženi se daje intravenski antibiotik sve dok temperatura ne nestane tijekom 48 sati. Uzorci mokraće pregledavaju se na bakterije i ako su bakterije neosjetljive na davani antibiotik, on se mijenja. Žena se nastavlja liječiti antibioticima na usta tijekom 2 tjedna nakon što napusti bolnicu. Dobrom radu bubrega pomaže i uzimanje velikih količina tekućine. Drugi se uzorak mokraće pregledava 6 do 8 tjedana nakon poroda kako bi se uvjerili da bakterija više nema.

OSTALE POSLIJEPOROĐAJNE INFEKCIJE

Temperatura koja se razvija između 4 i 10 dana nakon poroda može ukazivati na krvni ugrušak u (veni, op. prev.) nozi (tromboflebitis) koji se liječi toplinom, omotavanjem zavojem i držanjem noge u uzdignutom položaju. Mogu biti potrebni antikoagulansi (lijekovi protiv zgrušavanja krvi). Smirena tuberkuloza može se nakon poroda aktivirati; liječi se antituberkuloticima.

Temperatura koja se razvija kasnije od 10 dana po porodu često je izazvana infekcijom dojke (mastitis), premda je upala mokraćnog mjehura (cistitis), također česta. Infekcije mokraćnog mjehura i dojke liječe se antibioticima. Majka koja ima infekciju dojke trebala bi nastaviti dojiti, što će smanjiti opasnost od razvoja apscesa (ograničene gnojne infekcije) dojke. Apscesi dojke su rijetki; liječi ih se antibioticima i obično kirurški drenira (prazni).