Upalna bolest zdjelice

Upalna bolest zdjelice (salpingitis) je upala jajovoda, obično izazvana infekcijom.

Jajovodi se poput ruku protežu s obje strane maternice prema svakom jajniku.

Upala jajovoda razvija se uglavnom u spolno aktivnih žena. U osobitoj opasnosti su žene koje rabe intrauterini uložak (IUD, spiralu, op.prev). Upala je obično izazvana bakterijskom infekcijom koja često ulazi kroz rodnicu te se širi u maternicu i jajovode. Te se infekcije rijetko događaju prije prve menstruacije (menarhe), nakon menopauze ili tijekom trudnoće. Najčešće se dobivaju prilikom spolnog odnosa. Rjeđe, bakterije dolaze u jajovod tijekom vaginalnog poroda, spontanog ili namjerno izazvanog pobačaja.

TABLICA 234-3

Uobičajeno liječenje infekcija rodnice i stidnice

Vrsta infekcije

Liječenje

Kandidom (kvasnicama)

Mikonazol, klotrimazol, butokonazol ili terkonazol (u obliku kreme, vaginalnih tableta ili vaginalnih supozitorija); flukonazol ili ketokonazol (na usta)

Bakterijama

Obično metronidazol ili klindamicin (u vidu vaginalne kreme) ili metronidazol (na usta); ako je uzrok gonokok obično ceftriakson (intramuskularne injekcije) uz doksicilin (na usta)

Klamidijom

Doksiciklin ili azitromicin (na usta)

Trihomonasom

Metronidazom (na usta)

Virusima:

Humani papilomavirus (genitalne bradavice, kondilomi, op. prev.)

Herpes virus

Trikloroctena kiselina (neposredno na kondilom); tekući dušik ili fluorouracil (neposredno na kondilom) kod teških infekcija

Aciklovir (na usta ili u obliku masti)

Rjeđi uzroci upale obuhvaćaju aktinomikozu (bakterijsku infekciju), shistosomijazu (parazitarnu infekciju) i tuberkulozu. Medicinski zahvati, poput ubrizgavanja kontrastnog sredstva tijekom nekih rendgenskih pretraga, mogu isto dovesti do infekcije.

Premda simptomi mogu biti izraženiji s jedne strane, obično su zahvaćena oba jajovoda. Infekcija se može proširiti u trbušnu šupljinu, uzrokujući upalu potrbušnice. Jajnici su obično otporni na infekciju, osim ukoliko nije jako izražena.

Simptomi

Simptomi se obično pojavljuju ubrzo nakon menstruacije. Bolnost u donjem dijelu trbuha postaje sve jača i jača a može biti popraćena mučninom i povraćanjem. Mnoge žene, osobito na početku bolesti, imaju blago povišenu temperaturu, slabu do umjerenu bol u trbuhu, nepravilno krvarenje i oskudni iscjedak na rodnicu, što liječniku otežava postavljanje dijagnoze. Kasnije su tipični visoka temperatura i gnojan iscjedak na rodnicu, premda infekcija klamidijom ne mora uopće dovesti do iscjetka.

Obično infekcija začepljuje jajovode. Začepljeni se jajovod može proširiti jer je ispunjen tekućinom. Ishod može biti stalna bol, nepravilna menstruacijska krvarenja te neplodnost. Infekcija se može proširiti na okolinu, dovodeći do ožiljkavanja i nenormalnih vezivnih priraslica (adhezija) između organa trbušne šupljine, uzrokujući kroničnu bol.

Apscesi (lokalizirane nakupine gnoja) se mogu razviti u jajovodima, jajnicima ili zdjelici. Ako se antibioticima ne izliječi apscese, može biti nužan kirurški zahvat. Ako apsces pukne—oslobađajući gnoj u zdjeličnu šupljinu—simptomi se naglo pogoršavaju, od jake boli u donjem dijelu trbuha do mučnine, povraćanja i vrlo niskog krvnog tlaka (šok). Ta vrsta infekcije može se proširiti u krv—stanje koje nazivamo sepsa—te može biti smrtonosno. Puknuti apsces treba hitno kirurški obraditi.

Dijagnoza i liječenje

Simptomi liječniku ukazuju na dijagnozu. Kada liječnik pritisne na vrat maternice ili okolna tkiva tijekom pretrage zdjelice ili pipanja trbuha, žena osjeća priličnu bol.

Broj bijelih krvnih zrnaca obično je visok. Uzorci se u pravilu uzimaju iz vrata maternice, ponekad i iz završnog dijela debelog crijeva i grla, uzgajaju se i pregledavaju mikroskopom kako bi se otkrilo uzročnika. Liječnik može izvesti i kuldocentezu, zahvat kojim se u zdjeličnu šupljinu uvodi igla kroz stijenku rodnice, kako bi se dobio uzorak gnoja. Liječnik također može pregledati trbušnu šupljinu fiberoptičkim instrumentom (laparoskopom).

Čim su uzeti uzorci za uzgoj kulture uzročnika, daju se antibiotici. Najčešće se žena liječi kod kuće, ali ukoliko se stanje ne popravi tijekom 48 sati, obično se prima u bolnicu. U bolnici, intravenski se daju dva ili više antibiotika kako bi se infekcija suzbila što je prije moguće. Što je upala dugotrajnija i izraženija, opasnost od neplodnosti i drugih komplikacija je veća.