Bol u zdjelici

Zdjelica, koja sadrži maternicu, jajovode, jajnike, rodnicu, mokraćni mjehur i završni dio debelog crijeva, najniži je dio trupa, ispod trbuha a između kostiju kukova. U ovom području žene često osjećaju bol. Ova se bol razlikuje po vrsti i jačini a njezin uzrok može biti teško otkriti.

Zdjelična je bol često, ali ne uvijek, uzrokovana problemima povezanim sa spolnim sustavom. Ostali uzroci boli u zdjelici povezani su s crijevima ili mokraćnim sustavom. Psihološki čimbenici mogu doživljaj boli učiniti gorim nego što ona doista jest pa čak i izazvati osjet boli tamo gdje ne postoji nikakav tjelesni uzrok.

Dijagnoza

Kad žena iznenada osjeti vrlo jaku bol u donjem dijelu trbuha ili u zdjelici, liječnik mora brzo odlučiti radi li se o hitnom stanju koje zahtijeva neposredni kirurški zahvat. Primjeri hitnih stanja su upala slijepog crijeva (apendicitis), puknuće crijeva, zavrnuće ciste jajnika, izvanmaternična trudnoća i puknuće jajovoda uslijed nje.

Liječnik će često utvrditi uzrok boli iz samog njezinog opisa, uključujući i način kako ga žena doživljava (npr. oštra ili tupa), okolnosti pod kojima je nastala i kojom brzinom kao i kako je dugo trajala te gdje je smještena. Dodatni simptomi poput povišene tjelesne temperature, mučnine ili povraćanja mogu pomoći liječniku pri postavljanju dijagnoze. Podaci o pojavi boli u odnosu na obroke, spavanje, spolne odnose, tjelesnu aktivnost, mokrenje i pražnjenje stolice, mogu također biti od pomoći.

Obavlja se i tjelesni (fizikalni) pregled. Ginekološka (unutarnja) pretraga, uvijek dio dijagnostike boli u zdjelici, pomaže liječniku u utvrđivanju koji je organ zahvaćen i radi li se o infekciji. Laboratorijske pretrage, poput kompletne krvne slike, pretrage mokraće ili testa na trudnoću, mogu ukazati na unutarnje krvarenje, infekciju ili izvanmaterničnu trudnoću. Može se ukazati potreba za pretragom ultrazvukom, kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancom (MR) unutarnjih organa. Kako bi otkrio uzrok boli liječnik ponekad izvodi kirurški zahvat ili laparoskopiju (postupak kojim se fiberoptička cijev koristi za pregled trbušne i zdjelične šupljine).