Spontani pobačaj i mrtvorođenost

Spontani pobačaj je gubitak fetusa iz prirodnih razloga prije 20. tjedna trudnoće. Mrtvorođenost je gubitak fetusa iz prirodnih razloga nakon 20. tjedna trudnoće.

Izraz pobačaj (abortus) liječnici koriste u svezi i spontanog pobačaja i medicinskog prekida trudnoće (inducirani, arteficijalni pobačaj, op. prev.).

Dijete koje je spontano disalo ili imalo spontani rad srca nakon poroda smatra se živorođenim, bez obzira na trajanje trudnoće. Ukoliko ono potom umre, njegova se smrt smatra novorođenačkom (neonatalnom) smrću.

Oko 20% do 30% trudnica ima neki oblik krvarenja ili grčeva barem jednom tijekom prvih 20 tjedana trudnoće. Oko polovice tih zbivanja završe pobačajem.

Oko 85% pobačaja zbiva se tijekom prvih 12 tjedana trudnoće i obično su povezani s nenormalnošću fetusa. Preostalih 15% pobačaja događa se tijekom 13 do 20 tjedana; njih oko dvije trećine nastaje zbog problema koji potiču od majke, a jedna trećina iz nepoznatih razloga. Mnoga su istraživanja pokazala kako emocionalni poremećaji u majke nisu povezani s pobačajima.

Simptomi i dijagnoza

Prije spontanog pobačaja, žena obično ima točkasto krvarenje ili krvarenje jačeg intenziteta i iscjedak iz rodnice. Maternica se steže, uzrokujući grčeve. Ukoliko se pobačaj nastavlja, krvarenje, iscjedak i grčevi postaju sve jači. Na koncu se dio sadržaja maternice može izbaciti.

U ranim stadijima spontanog pobačaja ultrazvučnom se pretragom može utvrditi je li fetus još živ. Ovi prikazi i druge pretrage mogu se koristiti nakon pobačaja kako bi se utvrdilo jesu li izbačeni svi dijelovi sadržaja maternice.

Liječenje

Kada su izbačeni svi dijelovi sadržaja maternice (kompletni, potpuni abortus), nije potrebno nikakvo liječenje. Kada je izbačen samo dio sadržaja (inkompletni, nepotpuni abortus), mora se učiniti kiretaža sukcijom kako bi se maternica ispraznila.

Ako fetus umire, ali ostaje u maternici (missed abortion, zadržani ili retinirani abortus), liječnik mora odstraniti fetus i posteljicu, obično sukcijskom kiretažom. Za kasne zadržane pobačaje, može se dati lijek, poput oksitocina, u svrhu stezanja maternice i izbacivanja njezina sadržaja.

Ako se stezanje i grčevi dogode tijekom prvih 20 tjedana trudnoće (prijeteći pobačaj), savjetuje se mirovanje u krevetu, jer ono obično smiruje takve simptome. Ako je moguće, žena ne bi trebala raditi a kod kuće ne bi smjela stajati. Spolni odnos treba izbjegavati, premda on nije u potpunosti povezan s pobačajima. Hormoni se ne daju, jer su gotovo uvijek neučinkoviti a mogu uzrokovati prirođene nakaznosti, osobito srca i spolnih organa. Izlaganje ženskog fetusa dietilstilbestrolu (DES), umjetnom hormonu, u tom stadiju razvoja, može na primjer izazvati kasnije rak rodnice.

Prijeteći pobačaj može uslijediti kada se vrat maternice prijevremeno otvara zbog slabosti vezivnog tkiva. Ponekad se otvor vrata maternice može zatvoriti kirurškim putem (cerclage, serklaža, op. prev.) šavovima (suturama) koji se odstranjuju neposredno prije poroda.

Septički abortus je vrlo ozbiljna infekcija. Sadržaj maternice mora se odmah odstraniti a infekcija se mora liječiti visokim dozama antibiotika.