Pretjerano povraćanje

Pretjerano povraćanje u trudnoći (hiperemesis gravidarum, trudnička hiperemeza, op. prev.), za razliku od uobičajene jutarnje mučnine, predstavlja vrlo izraženu mučninu i povraćanje koji uzrokuju dehidraciju i izgladnjivanje.

Uzrok mu je nepoznat. Psihološki čimbenici mogu potaknuti ili pogoršati povraćanje. Žena s pretjeranim povraćanjem gubi na težini i postaje dehidrirana. Ako žena ima jutarnju mučninu ali dobiva na težini i nije dehidrirana, ona nema trudničku hiperemezu.

Dehidracija može izazvati opasne pomake razine elektrolita u krvi te krv postaje pretjerano kisele reakcije. Ako povraćanje traje, može se oštetiti jetra ponekad puknuti i krvariti. Još jedna ozbiljna komplikacija je krvarenje u mrežnicu oka (hemoragični retinitis) uzrokovano povećanim krvnim tlakom tijekom naprezanja pri povraćanju.

Liječenje

Budući da pretjerano povraćanje u trudnoći može ugroziti život žene i njezina djeteta, žena mora u bolnicu te joj se infuzijom daju tekućina, glukoza (jednostavni šećer), elektroliti i ponekad, vitamini. Tijekom 24 sata ne mora ništa jesti ni piti; lijekovi protiv mučnine i sedativi se daju ukoliko se ukaže potreba za tim. Kada se prekinu dehidracija i povraćanje, žena može početi jesti česte, male obroke kašaste hrane. Veličina obroka se povećava ako to trudnica može podnijeti. Povraćanje obično prestaje za nekoliko dana. Ukoliko se simptomi vrate, liječenje se ponavlja.