Placenta previja (predležeća posteljica)

Placenta previja (predležeća posteljica) je posteljica koja se razvila preko (unutarnjeg ušća, op .prev.) kanala vrata maternice ili blizu njega, u donjem dijelu maternice.

Unutar maternice, posteljica može prekrivati unutarnje ušće kanala vrata maternice potpuno ili djelomice. Predležeća posteljica se razvija u oko 1 na 200 poroda, obično u žena koje su imale više od jedne trudnoće ili imaju nenormalnosti maternice, poput mioma.

Bezbolno krvarenje na rodnicu započinje iznenada u kasnoj trudnoći te može biti obilno. Krv može biti svijetlocrvena. Ultrazvučna pretraga pomaže liječniku da postavi dijagnozu i razlikuje predležeću posteljicu od one koja se odljušćuje prije vremena (abrupcija posteljice).

Liječenje

Kada je krvarenje obilno, mogu biti potrebne ponavljane transfuzije krvi. U slučajevima kada je krvarenje slabije a ne prijeti porod, obično se preporučuje mirovanje u krevetu. Ako krvarenje prestane, ženi se dozvoljava kretanje. Ukoliko se krvarenje ne ponovi, obično ju se pošalje kući, pod uvjetom da ima jednostavan pristup bolnici. Gotovo uvijek se izvodi carski rez, jer ako porod započne posteljica se vrlo rano odljušti pa se prekida doprema kisika djetetu. Osim toga, majka može obilno krvariti.