Gestacijski herpes

Gestacijski herpes je izbijanje mjehura ispunjenih tekućinom koji jako svrbe u trudnoći.

Izraz herpes navodi na krivu pomisao, jer osip nije povezan sa herpes virusom niti ikojim drugim virusom. Smatra se da je gestacijski herpes izazvan nenormalnim protutijelima koji reagiraju protiv vlastitih tkiva (autoimuna reakcija). Ovaj neuobičajeni osip se može pojaviti u bilo koje doba nakon 12. tjedna trudnoće ili neposredno nakon poroda.

Osip koji svrbi, obično se sastoji od malih mjehura (vezikula) i većih mjehura nepravilna oblika ispunjenih tekućinom (bule). Često započinje na trbuhu a zatim se širi. Ponekad osip prekriva područje prstenasta oblika s mjehurima na vanjskom rubu. Tipično se pogoršava ubrzo nakon poroda a nestaje kroz nekoliko tjedana ili mjeseci. Često se ponovno pojavljuje u slijedećim trudnoćama ili ako žena koristi oralna sredstava protiv začeća. Dijete se može roditi sa sličnim osipom koji obično nestaje za nekoliko tjedana bez liječenja.

Za potvrdu dijagnoze, liječnik odstranjuje sićušan komadić zahvaćene kože i šalje ga u laboratorij kako bi se utvrdilo postoje li protutijela.

Cilj liječenja jest da olakša izraženi svrbež i spriječi nastajanje novih mjehura. Za blagi osip, često pomaže učestalo nanošenje kortikosteroidne kreme neposredno na kožu. Kod raširenijih osipa daju se kortikosteroidi na usta.

Po svemu sudeći uzimanje kortikosteroida u kasnoj trudnoći ne šteti fetusu. Ako se svrbež pojačava ili se osip proširuje nakon poroda, mogu biti potrebne veće doze kortikosteroida.