Ektopična trudnoća (trudnoća na krivom mjestu)

Ektopična trudnoća je ona kod koje se fetus razvija izvan šupljine maternice―u jajovodima, kanalu vrata maternice ili zdjeličnoj ili trbušnoj šupljini (ili jajnicima, op. prev.).

Normalno, iz jednog se jajnika izbacuje jajna stanica te se uvuče u otvor jajovoda. Unutar jajovoda, poput vlasi sitne trepetljike koje oblažu jajovod guraju je tako da dospijeva u maternicu nakon nekoliko dana. Obično se jajna stanica oplodi u jajovodu ali se ugnježđuje u maternici. Međutim, ako je jajovod neprolazan―npr. zbog prethodne infekcije―jajna stanica se pomiče sporo ili se zaglavi. Može se dogoditi da oplođena jajna stanica nikada ne dospije u maternicu te da dođe do ektopične trudnoće.

TABLICA 245-1

Pojmovi vezani uz pobačaj

Rani

Gubitak fetusa prije 12 tjedana trudnoće

Kasni

Gubitak fetusa između 12 i 20 tjedana trudnoće

Spontani

Gubitak fetusa iz prirodnih razloga

Namjerni

Medicinski prekid trudnoće

Terapijski

Odstranjenje fetusa u svrhu spašavanja života majke ili očuvanja njenog zdravlja

Prijeteći

Krvarenje ili grčevi u prvih 20 tjedana trudnoće, ukazujući na to da je fetus u opasnosti

Neizbježni (početni, op. prev.)

Neizdrživa bol ili krvarenje uz otvaranja vrata maternice, ukazujući da bi moglo doći do gubitka fetusa

Nepotpuni

Izbacivanje samo dijela sadržaja maternice ili pucanje plodovih ovoja

Habitualni

Tri ili više spontana pobačaja zaredom

Zadržani

Zadržavanje mrtvog fetusa u maternici 4 tjedna ili dulje

Septični

Infekcija sadržaja maternice prije, tijekom ili nakon pobačaja

Jedna na 100 do 200 trudnoća je ektopična. Ektopična trudnoća je još iz nedovoljno razjašnjenih razloga sve češća. Mogućnost nastanka ektopične trudnoće povećava prethodna bolest jajovoda, prethodna ektopična trudnoća, izlaganje dietilstilbestrolu u fetalnom razdoblju ili neuspjelo podvezivanje jajovoda (način sterilizacije kod kojega se jajovodi presijecaju ili zaprečavaju). Ektopične trudnoće su rjeđe među bjelkinjama nego među ženama drugih rasnih skupina. U rijetkim slučajevima, kada žena zatrudni uz spiralu u maternici, povećana je mogućnost razvoja ektopične trudnoće.

TABLICA 245-2

Poteškoće u majke koje mogu uzrokovati pobačaj

Nenormalnost maternice

Slab (insuficijentan) vrat maternice, koji se može početi otvarati kako se maternica povećava

Hipotireoza (slab rad štitnjače)

Šećerna bolest (dijabetes)

Infekcije, poput one citomegalovirusom ili rubeolom

Uživanje kokaina, osobito “cracka”

Ozljeda

Manjkava prehrana

Ektopične trudnoće obično se razvijaju u jednom od jajovoda (tubarna trudnoća). Rijetko se razvijaju na drugim mjestima, poput kanala vrata maternice, jajnika ili zdjelične ili trbušne šupljine. Ektopična trudnoća je stanje opasno po život i stoga se mora odstraniti što je prije moguće. U Sjedinjenim Državama od komplikacija izazvanih ektopičnom trudnoćom umire 1 na 826 žena.

Simptomi

Simptomi ektopične trudnoće uključuju točkasto krvarenje i grčeve, koji se obično pojavljuju kada menstruacija kasni. Ovi simptomi se zbivaju jer se, jednom kad fetus umre, sluznica maternice odljušti kao kod normalne menstruacije.

Ako fetus umre u ranom stadiju, jajovod nije oštećen. Međutim, ako fetus nastavlja rasti, može doći do razdora stijenke jajovoda, uzrokujući krvarenje. Ukoliko je krvarenje postupno, ono uzrokuje bol i ponekad osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha zbog nakupljanja krvi. Ako je krvarenje naglo, može naglo doći do pada krvnog tlaka i čak dovesti do šoka. Tipično, nakon oko 6 do 8 tjedana, u donjem dijelu trbuha osjeti se iznenada jaka bol praćena nesvjesticom. Ovi simptomi obično ukazuju da je jajovod pukao, uzrokujući masivno krvarenje u trbušnu šupljinu.

Ektopična trudnoća ponekad se razvija jednim dijelom unutar jednog od jajovoda a jednim dijelom unutar maternice. Česti su točkasto krvarenje i grčevi. Na ovom mjestu, fetus ima više mjesta za rast, tako da ektopična trudnoća puca kasnije, obično između 12. i 16. tjedna trudnoće. Takvo pucanje može biti opasno s višom stopom smrtnosti.

Dijagnoza i liječenje

Liječnik može posumnjati da žena ima ektopičnu trudnoću ako su rezultati pretrage krvi i mokraće pozitivni na trudnoću, ali joj je maternica manja od očekivane veličine za toliko trajanje trudnoće. Ultrazvučna pretraga može pokazati da je maternica prazna a da u zdjelici ili trbušnoj šupljini ima krvi. Kako bi izravno prikazao ektopičnu trudnoću, liječnik može koristiti laparoskop (fiberoptičku cijev uvedenu u trbušnu šupljinu kroz mali rez).

Kako bi se pomoglo pri postavljanju dijagnoze, liječnik može uvesti iglu kroz stijenku rodnice u zdjeličnu šupljinu i odstraniti krv koja se nakupila tijekom krvarenja iz ektopične trudnoće―postupak nazvan kuldocenteza. Za razliku od krvi iz vene ili aretrije ova se krv ne zgrušava.

Najčešće se ektopična trudnoća mora odstraniti kirurškim zahvatom. Kada je smještena u jajovodu, liječnik obično napravi rez na jajovodu te odstranjuje fetus i posteljicu. Rez se ne zatvara šavovima, nego se jajovod ostavlja bez njih, što omogućuje tkivu da zacijeli bez stvaranja ožiljka, jer ožiljkasto tkivo može otežati ponovno ostajanje u drugom stanju. Postupak se ponekad izvodi kroz laparoskop. Rijetko je jajovod tako oštećen da se ne može popraviti pa se mora odstraniti.

Radije se primjenjuje lijek metotreksat nego kirurški zahvat u liječenju trudnoće u jajovodu kada ne postoji dokaz o radu srca fetusa.