Anemije (slabokrvnosti)

Anemije su stanja kod kojih je broj crvenih krvnih stanica ili količina hemoglobina (bjelančevine koja prenosi kisik) ispod normalnih vrijednosti.

Mjesta smještaja ektopične trudnoće

MSD medicinski priručnik za pacijente

U trudnoći obujam krvi se povećava tako da je umjereno smanjenje koncentracije crvenih krvnih stanica i hemoglobina (hemodilucija, razrjeđenje krvi, op. prev.) normalno.

U trudnoći je potrebno više željeza koje je nužno za stvaranje crvenih krvnih stanica, jer majka mora opskrbljivati i fetus i sebe samu. Najčešći oblik slabokrvnosti tijekom trudnoće je anemija zbog manjka željeza, obično izazvana neodgovarajućim sadržajem željeza u hrani. Međutim, ova anemija može nastati kao ishod od prije postojećeg manjka željeza zbog gubitka tijekom menstruacijskih krvarenja ili prethodne trudnoće. Rjeđe, anemija nastaje zbog nedostatka folne kiseline (folata), jednog od B vitamina također potrebnog za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se osniva na pretragama krvi koje određuju broj crvenih krvnih stanica, količinu hemoglobina i razinu željeza u krvi.

Slabokrvnost koja nastaje zbog nedostatka željeza liječi se tabletama željeza. Dodatno uzimanje željeza ne predstavlja nikakvu opasnost za fetus ali može izazvati želučane tegobe i zatvor stolice u majke, osobito ako je doza velika. Dvojbeno je da li sve trudnice trebaju uzimati dodatno željezo. Međutim, većini trudnica se savjetuje da ga uzimaju, čak i ako su broj njihovih crvenih krvnih stanica i razina hemoglobina normalni, kako bi se osigurale da će imati dovoljno željeza za sebe i fetus kako trudnoća napreduje. Slabokrvnost nastala zbog nedostatka folne kiseline liječi se tabletama folata. Kod trudnica koje boluju od anemije srpastih stanica (nasljedne bolesti kod koje je hemoglobin nenormalan) postoje dvojbe oko liječenja; ponekad su potrebne transfuzije krvi.