Abrupcija (prijevremeno odljuštenje) posteljice

Abrupcija posteljice je prijevremeno odljuštenje normalno smještene posteljice od stijenke maternice koje se umjesto nakon poroda zbiva tijekom trudnoće.

Posteljica se može odljuštiti nepotpuno, ponekad samo na 10% do 20%, ili potpuno. Uzrok nije poznat. Odljuštenje se zbiva u 0,4% do 3,5% svih poroda. Vjerojatnost događanja ove komplikacije veća je u žena s visokim krvnim tlakom, bolešću srca, dijabetesom ili reumatoidnom bolešću te žena koje uživaju kokain.

Simptomi i dijagnoza

Sa mjesta na kojem se posteljica smjestila maternica krvari. Krv može izlaziti kroz vrat maternice i van iz rodnice (vanjsko krvarenje) ili se može nakupljati iza posteljice (prikriveno krvarenje, retroplacentarni hematom, op. prev.). Simptomi ovise o stupnju odljuštenja i količini izgubljene krvi te uključuju krvarenje na rodnicu, iznenadnu, trajnu ili grčevitu bol u trbuhu te bolnost trbušne stijenke na pritisak. Dijagnoza se obično potvrđuje ultrazvučnom pretragom.

Odljuštenje smanjuje dopremu kisika i hranjivih tvari fetusu te može čak izazvati i smrt fetusa. Komplikacije za ženu obuhvaćaju mogući obilan gubitak krvi, po cijelom tijelu prošireno zgrušavanje krvi unutar krvnih žila (diseminirana intravaskularna koagulacija), zatajenje bubrega i krvarenje u stijenku maternice. Vjerojatnost razvoja ovih komplikacija veća je u žene koja ima preeklampsiju i one mogu ukazivati na to da je fetus u opasnosti ili da je umro.

Liječenje

Kada se dijagnoza jednom postavi, žena se smješta u bolnicu. Uobičajeno liječenje je mirovanje u krevetu, osim ukoliko krvarenje ne ugrožava život, ukoliko ne postoji opasnost za fetus ili je trudnoća blizu završetka. Dugotrajno mirovanje može ublažiti krvarenje. Ako se simptomi ublaže, žena se može kretati pa ju se čak može i otpustiti iz bolnice. Ukoliko se krvarenje nastavi ili pogorša, raniji porod je obično najpovoljnije rješenje i za ženu i za njezino dijete. Ako porod kroz rodnicu nije moguć napravi se carski rez.