Prijevremeno prsnuće plodovih ovoja (vodenjaka, op. prev.)

Prijevremeno prsnuće plodovih ovoja je pucanje ovoja ispunjenih tekućinom, koji sadrže fetus 1 sat ili više prije početka trudova.

Prsnuće plodovih ovoja, prijevremeno ili ne, često se naziva pucanjem vodenjaka ili otjecanjem vode. Tekućina unutar plodovih ovoja (amnijska tekućina) istječe kroz rodnicu.

U prošlosti, kada su plodovi ovoji prsnuli prije vremena, svi su pokušaji bili usmjereni na što ranije porađanje djeteta zbog sprječavanja infekcije, koja bi mogla zahvatiti majku ili dijete. Ovakav pristup, međutim, nije više nužan jer se opasnost od infekcije može smanjiti izvodeći manji broj vaginalnih pregleda. Prilikom samo jednog pregleda u spekulima (instrumentom kojim se šire zidovi rodnice, tzv. porodničko ogledalo, op. prev.), liječnik može potvrditi prsnuće plodovih ovoja, procijeniti proširenost vrata maternice i uzeti plodovu vodu iz rodnice. Ako analiza plodove vode pokaže da su pluća fetusa dovoljno zrela, trudovi se izazivaju na umjetan način (induciraju) i dijete se porađa. Ako pluća fetusa nisu zrela, liječnik pokušava odgoditi porod sve dok to ne postanu.

Mirovanjem u krevetu i davanjem infuzija tekućine odgađa se porod u 50% žena, ali nekim treba također dati lijek koji sprječava stezanje maternice, poput mangezijeva sulfata intravenski, terbutalina injekcijom pod kožu (supkutano, op. prev.) ili na usta, ili, rijetko, ritodrina intravenski. Žena se hospitalizira i leži u krevetu, ali se može ustati za obavljanje nužde. Njezina se tjelesna temperatura i brzina rada srca bilježe barem dva puta dnevno. Porast temperature ili brzine rada srca može biti rani znak infekcije. Ukoliko ima infekciju, porod se inducira i dijete se porađa. Ako plodova voda prestane otjecati a trudovi prestanu, žena može biti u stanju otići kući, ali i dalje mora mirovati u krevetu i treba posjetiti liječnika barem jednom tjedno.