Prenešena trudnoća i prenešenost

Prenešena trudnoća je ona koja se nastavlja nakon 42 tjedna. Prenešenost je sindrom kod kojega posteljica, u prenešenoj trudnoći, prestaje raditi normalno, ugrožavajući fetus.

Može biti teško utvrditi da su 42 tjedna prošla, jer se ne može uvijek utvrditi točan datum začeća. Ponekad se datum začeća ne može utvrditi jer su ženine menstruacije nepravilne ili ona nije sigurna u razmak između njih. Ako su npr. ženini menstrualni ciklusi duljine 35 dana ili više, može se činiti da porod kasni, premda to nije tako. Bezopasni i bezbolni ultrazvučni pregled u ranoj trudnoći može pomoći u određivanju trajanja trudnoće. Kasnije, ali prije 32 tjedna (najbolje između 18 i 22 tjedna) može se mjerenjem promjera glave fetusa pri ultrazvučnom pregledu utvrditi trajanje trudnoće. Nakon 32 tjedna, određivanje trajanja trudnoće pomoću pregleda ultrazvukom može dovesti do pogreške od 3 tjedna u smislu kraće ili dulje trudnoće.

Ako se trudnoća nastavlja nakon 42 tjedna od prvog dana zadnje menstruacije, kod majke i fetusa traže se znakovi prenošenja: smanjenje maternice i smanjenje pokreta fetusa. Sa 41 tjednom mogu se započeti pretrage za procjenu pokretanja i rada srca fetusa te količine plodove vode koja se značajno smanjuje u prenešenim trudnoćama. Veličina glave fetusa uspoređuje se sa opsegom trbuha. Za potvrdu dijagnoze prenošenosti, liječnik može učiniti amniocentezu (uzimanje i analizu plodove vode, kasna amniocenteza, op. prev.). Jedan od znakova prenošenosti je zelena obojenost plodove vode uzrokovana stolicom fetusa (mekonijem); ovaj nalaz ukazuje na fetalnu patnju.

Položaj i stav ploda (fetusa)

Normalno, položaj fetusa je naopako i gledajući prema straga (prema majčinim leđima), sa savinutim vratom i stavom glavicom koja je prva. Rjeđi položaj je gledajući prema naprijed a nenormalni stavovi uključuju stav licem, čelom, zatkom i ramenom.

MSD medicinski priručnik za pacijente
MSD medicinski priručnik za pacijente

Sve dok se ne utvrde znakovi prenešenosti, trudnoća se nastavlja. Međutim, ako se pretragama utvrdi prenešenost, trudovi se induciraju a dijete porađa.

Ako vrat maternice nije dovoljno zreo kako bi dijete moglo kroz njega izaći, izvodi se carski rez (kirurški način poroda kroz rez na trbušnoj stijenci i maternici majke).