Nenormalni položaj fetusa

Nenormalni položaj fetusa je onaj kod kojega je fetusu potrebno više prostora prilikom prolaska kroz porođajni kanal, nego kada je u normalnom položaju, odnosno okrenut prema straga uz glavu kao vodeći dio tijela.

U opisu fetusa unutar maternice, položaj se odnosi na smjer u kojem je fetus okrenut a stav na dio tijela koji vodi prilikom izlaska kroz porođajni kanal. Najčešća i najbezopasnija kombinacija je položaj prema straga (prema leđima majke) s licem okrenutim desno ili lijevo te glavicom sprijeda (stav tjemenom, verteksom) uz savinuti vrat, bradicu pri prsima i ručicama savinutim na prsima. Ako je fetus u drugačijem položaju ili stavu, porod na rodnicu može biti otežan ili nemoguć.

Fetus može biti u položaju prema naprijed, često sa izravnanim vratom (defleksija). U tom položaju glavici treba više prostora za prolaz kroz porođajni kanal tako da porod može biti dugotrajniji i teži. Nakon procjene ove poteškoće, liječnik odlučuje hoće li koristiti forceps ili izvesti carski rez. U stavu licem, vrat je zabačen unatrag, tako da je brada dio tijela koji vodi. Ako je brada okrenuta prema straga i ostaje tako, porod na rodnicu nije moguć. U stavu čelom, vrat je umjereno savinut tako da je čelo ono koje vodi. Fetusi obično ne ostaju u takvom stavu, ali ako ostanu, porod na rodnicu nije moguć.

Također se može dogoditi porod na zadak, kod kojega je vodeći dio tijela stražnjica, Ozljeda, uključujući i smrt djeteta prije, tijekom i nakon poroda četiri je puta češća kod stava zatkom nego kod stava glavom―većinom zato što je stav zatkom češći uz prijevremeni porod ili kada dijete ima prirođene nakaznosti. Komplikacije se mogu spriječiti samo ako se poteškoća otkrije prije poroda. Ponekad liječnik može okrenuti fetus tako da stav postane glavom, pritiskujući majčin trbuh prije početka trudova, obično u 37. ili 38. tjednu trudnoće (vanjski okret, op. prev.).

Budući da su kukovi uži od glave, prolaz kroz porođajni kanal proširen stražnjicom nije dovoljno širok da kroz njega prođe glava. Osim toga, kada glava slijedi stražnjicu, ona se ne može podesiti da pristaje u porođajni kanal. Na taj način, tijelo djeteta može biti porođeno a glava se može zaglaviti unutar majke. Kao ishod, mogu se istegnuti kralješnična moždina ili drugi živci vodeći do oštećenja živaca. U trenutku kada se pupak djeteta pojavi izvan majke, pupkovina je pritisnuta između djetetove glave i porođajnog kanala tako da do djeteta dopire vrlo malo kisika. Oštećenje mozga zbog manjka kisika češće je kod fetusa u stavu zatkom nego u onih u stavu glavom. Kod prvog poroda, ove su poteškoće ozbiljnije jer se majčina tkiva nisu rastegla prethodnim porodima. Budući da dijete može umrijeti, kod većine slučajeva stava zatkom u prvoj trudnoći i za sve slučajeve stava zatkom u prijevremenim porodima mnogi liječnici zagovaraju porod carskim rezom.

Ponekad fetus leži vodoravno poprijeko porođajnog kanala u stavu s ramenom koje vodi. Obično se učini carski rez, osim ukoliko je fetus drugi po redu od dvojaka―u kojem se slučaju može okrenuti za porod na rodnicu.