Ispala pupkovina

Ispala pupkovina je rijetka komplikacija koja se pojavljuje u oko 1 na 1000 poroda, kod koje pupkovina prije djeteta izlazi kroz porođajni kanal.

Kad se dijete pojavi kroz uski porođajni kanal, ispala je pupkovina pritisnuta tako da se prekine opskrba krvlju. Ova komplikacija može biti očita ili prikrivena (okultna).

Ispadanje je očito kada su plodovi ovoji prsnuli a pupkovina ispada u rodnicu prije nego što se pojavi dijete. Prikriveno ispadanje obično se događa kada dijete izlazi stražnjicom (stav zatkom) ali se može dogoditi i kada izlazi glavom, osobito ako su plodovi ovoji prsnuli prije vremena ili se fetus nije spustio u majčinu zdjelicu. Ako se fetus nije spustio, navala tekućine prilikom pucanja plodovih ovoja može izbaciti pupkovinu ispred fetusa. To je jedan od razloga što liječnici ne prokidaju plodove ovoje sve dok se glava fetusa nije spustila u zdjelicu. Ako pupkovina ispadne, nužan je što hitniji porod―najčešće carskim rezom―kako bi se spriječilo oštećenje fetusa zbog prekida krvne opskrbe. Sve dok operacija ne započne, medicinska sestra ili liječnik odguravaju dijete od pupkovine tako da se ne prekine opskrba krvlju kroz ispalu pupkovinu.

U prikrivenom ispadanju, plodovi su ovoji čitavi a pupkovina je ispred fetusa ili zaglavljena ispred ramena fetusa. Prikriveno ispadanje obično se može otkriti na osnovu nenormalnog nalaza srčanog rada fetusa. Mijenjanjem položaja majke ili podizanjem glave fetusa smanjit će se pritisak na pupkovinu i obično riješiti problem. Ponekad je nužan carski rez.