Polipi

Polip je rast tkiva iz crijevne stijenke koje se izbočuje u crijevo i obično je benigno (nekancerogeno).

Polipi mogu rasti s peteljkama ili bez njih i jako se razlikovati po veličini. Najčešće polipi nastaju u rektumu i donjem dijelu debelog crijeva. Rjeđe se nalaze više u debelom crijevu.

Oko 25% ljudi s rakom debelog crijeva imaju i polipe drugdje u debelom crijevu. Postoje čvrsti dokazi da je velika vjerojatnost prelaska adenomatoznog polipa u kancerogeni polip, ako se ti polipi ostave u debelom crijevu. Što je polip veći, to je veća opasnost da je kancerogen.

Simptomi i dijagnoza

Većina polipa ne uzrokuje simptome, ali najčešći simptom je krvarenje iz rektuma. Veliki polip može uzrokovati grčeve, trbušnu bol, ili suženje crijeva. Rijetko će polip na dužoj peteljci ispasti kroz anus. Veliki polipi s izdancima poput prstiju (vilozni adenomi) mogu izlučivati vodu i soli uzrokujući jaki vodenasti proljev što može imati za posljedicu niske razine kalija u krvi (hipokalijemija). Taj tip polipa je vjerojatnije kancerogen ili može postati kancerogen.

Liječnik može prstom u rukavici osjetiti polipe u rektumu, ali se obično otkriju za vrijeme rutinske sigmoidoskopije (pretraga rektuma i donjeg dijela debelog crijeva savitljivom cijevi za promatranje). Kada sigmoidoskopija utvrdi polip, napravi se kolonoskopija (pretraga debelog crijeva savitljivom cijevi za promatranje) cijelog debelog crijeva. Ta potpunija i vjerodostojnija pretraga se radi jer osoba često ima više od jednoga polipa i zbog toga što jedan ili više njih mogu biti kancerogeni. Kolonoskopija također omogućuje liječniku da uzme uzorak za biopsiju iz bilo kojeg područja koje se čini kancerogenim.

Liječenje

Kao prvo osobi se daju laksativi i klizme da isprazni crijevo. Tada se polipi uklone za vrijeme kolonoskopije rezanjem ili električnom petljom. Ako polip nema peteljke ili ga se ne može ukloniti za vrijeme kolonoskopije, može biti potreban kirurški zahvat na trbuhu.

Uklonjene polipe ispituje patolog. Ako se utvrdi da je polip maligan (kancerogen), liječenje ovisi o nekoliko čimbenika. Na primjer, opasnost od proširenja raka je veća ako je karcinom zahvatio peteljku polipa ili je bliži odrezanom kraju. Rizik se može ocijeniti visokim i na temelju mikroskopskog izgleda polipa (patolog vrši taj pregled i izdaje nalaz). Ako je rizik malen, ne treba nikakvo liječenje. Ako je rizik velik, kirurški se uklanja zahvaćeni odsječak debelog crijeva, a odrezani krajevi crijeva spoje.

Kada se osobi polip ukloni, nakon godinu dana kolonoskopom se ispita čitavo debelo crijevo, a nakon toga u razdobljima koje odredi liječnik. Ako je takvo ispitivanje nemoguće provesti zbog suženja debelog crijeva, može se rabiti klizma s barijem. Uklanja se svaki novi polip.