Nadutost trbuha
Nadutost trbuha je osjećaj povećane količine plina u želučanocrijevnom sustavu.
Zrak je plin koji se može gutati s hranom. Gutanje malih količina zraka je normalno, ali neki ljudi nesvjesno gutaju velike količine naročito kada su tjeskobni. Većina progutanog zraka se kasnije izbaci podrigivanjem tako da samo malo prolazi iz želuca u ostatak želučanocrijevnog sustava. Gutanje velikih količina zraka može uzrokovati da se osoba osjeća punom i može jako podrigivati ili ispuštati zrak kroz anus.
Drugi plinovi se stvaraju u želučanocrijevnom sustavu na nekoliko načina. Vodik, metan i ugljikov dioksid nastaju bakterijskom razgradnjom hrane u crijevu, naročito nakon što je osoba jela neku hranu kao što su grahorice i kupus. Ljudi koji imaju manjak enzima koji razgrađuju neke šećere također naginju stvaranju velikih količina plina kada jedu hranu koja sadrži šećere. Manjak laktaze, tropska spru i zatajenje funkcije gušterače―sve to može voditi do stvaranja velikih količina plina.
Tijelo uklanja plin podrigivanjem, upijanjem plina kroz stijenku želučanocrijevnog sustava u krv i zatim izlučivanjem preko pluća, te propuštanjem zraka kroz anus. Neke plinove u želučanocrijevnom sustavu razgrađuju i bakterije.
Simptomi
Za nadutost se općenito smatra da uzrokuje bol u trbuhu, nadimanje, podrigivanje i prekomjerno izbacivanje plina kroz anus; međutim, stvarna povezanost između nadutosti i bilo kojeg od tih simptoma nije zapravo poznata. Neki su ljudi posebno osjetljivi na učinke plina u želučanocrijevnom sustavu, dok drugi podnose velike količine bez stvaranja bilo kakvih simptoma.
Nadutost može proizvesti ponavljano podrigivanje. Ljudi normalno puštaju plin kroz anus više od 10 puta na dan, ali nadutost uzrokuje da se plin ispušta češće. Djeca s grčevitom boli u trbuhu katkada ispuštaju ogromne količine plina. Nije jasno stvaraju li ta djeca više plina nego druga ili su jednostavno na njega osjetljivija.
Liječenje
Napuhnutost i podrigivanje je teško olakšati. Ako je glavni problem podrigivanje, pomoći može smanjivanje količine progutanog zraka. Međutim, to može biti teško, jer ljudi općenito nisu svjesni gutanja zraka. Pomoći može izbjegavanje guma za žvakanje i polaganije uzimanje hrane u opuštenoj atmosferi.
Ljudi koji podriguju ili prekomjerno puštaju plin moraju promijeniti svoju prehranu izbjegavajući hranu koju se teško probavlja. Otkrivanje koja hrana uzrokuje problem može zahtijevati uklanjanje neke hrane ili skupine hrane. Osoba može započeti izbjegavanjem mlijeka i mliječnih proizvoda, pa svježog voća te tada nekog povrća i ostale hrane. Podrigivanje može nastati i kao posljedica pijenja pića s ugljikovim dioksidom ili uzimanja antacida kao što je soda bikarbona
Katkada ljudima pomaže u smanjivanju stvaranja plina uzimanje lijekova, premda lijekovi općenito nisu jako učinkoviti. Simetikon, koji je sastojak nekih antacida, ali postoji i kao samostalni lijek, može pružiti malo olakšanje. Katkada mogu pomoći drugi lijekovi―uključujući i druge tipove antacida, metoklopramid i betanehol. Uzimanje više vlakana nekim ljudima pomaže, a drugima pogoršava simptome.