Putnički proljev

Putnički proljev–zvan i crijevna influenca, gripa i turista–je stanje koje se odlikuje proljevom, mučninom i povraćanjem što se često javlja u putnika.

Organizmi koji najvjerojatnije uzrokuju putnički proljev su tipovi Escerichia coli koji proizvode neke otrove i neki virusi kao što je Norwalk virus.

Simptomi i dijagnoza

Mučnina, povraćanje, krulenje u crijevima, grčevi u trbuhu i proljev mogu se javiti u svakoj kombinaciji i svakog stupnja težine. Povraćanje, glavobolja i bolovi u mišićima su posebno česti u infekcijama uzrokovanima virusom Norwalk. Većina slučajeva je blaga i simptomi nestaju bez liječenja. Pretrage su rijetko potrebne.

Sprječavanje i liječenje

Putnici trebaju posjećivati restorane koji su poznati i po sigurnosti i ne bi trebali jesti hranu ili piti pića koja prodaju ulični prodavači. Sva hrana treba biti kuhana i svo voće oguljeno. Putnici trebaju piti samo gazirana pića ili pića spravljena od vode koja je bila prokuhana. Čak i kockice leda trebaju biti pripravljene od vode koja je prokuhana. Treba izbjegavati salate napravljene od nekuhana povrća. Neku zaštitu može dati bizmutov subsalicilat. Stavovi o korisnosti antibiotika nisu usuglašeni, ali se ti lijekovi mogu preporučiti ljudima koji su posebno osjetljivi na posljedice putničkog proljeva kao što su osobe s oštećenim imunološkim sustavom.

Liječenje se sastoji od pijenja mnogo tekućine i jedenja blage hrane. Za blage proljeve antibiotici se ne preporučuju osim ako osoba ima povišenu temperaturu ili krv u stolici. Ti lijekovi mogu štetiti jer uništavaju bakterije koje normalno rastu u stolici, dok potiču rast bakterija koje su otporne na lijekove.