Bolesti jednjaka

Jednjak je cijev koja vodi od ždrijela (farinks) do želuca. Stjenke jednjaka ritmičkim valovima mišićnih stezanja promiču hranu u želudac, što se zove peristaltika. U blizini spoja ždrijela i jednjaka postoji splet mišića koji se zove gornji ezofagealni sfinkter. Malo iznad spoja jednjaka i želuca je drugi mišićni splet koji se zove donji ezofagealni sfinkter. Kada jednjak nije u funkciji, ti se sfinkteri stežu tako da hrana i želučana kiselina ne teku prema gore iz želuca u usta. Za vrijeme gutanja sfinkteri se opuštaju tako da hrana može ući u želudac.

Dva od najčešćih poremećaja jednjaka su disfagija (osjećaj poteškoća pri gutanju) i bol u prsima ili leđima.

Disfagija je osjećaj da hrana ne prolazi normalno iz ždrijela do želuca i da se na svom putu prema dolje zaustavlja. Osjećaj može biti bolan. Kretanje tekućine i krutih tvari može zaista biti otežano zbog fizičke nenormalnosti ždrijela, jednjaka ili obližnjih organa ili radi poremećaja živčanog sustava ili mišića. Mogu se i umisliti poteškoće pri gutanju.

Bol u prsima ili leđima uključuje žgaravicu, bol za vrijeme gutanja ili bol mišića jednjaka.

Bol za vrijeme gutanja može nastati zbog bilo kojeg od sljedećih razloga:

  • Oštećenje prevlake jednjaka (sluznice), kao što može nastati zbog upale uzrokovane povratom želučane kiseline

  • Bakterijske, virusne ili gljivične infekcije ždrijela

  • Tumorski, kemijski ili mišićni poremećaji kao što su ahalazija i razasuta stezanja jednjaka.

Bol se može osjećati kao pečenje ili stezanje ispod prsne kosti (sternum), koja se tipično pojavljuje čim osoba proguta hranu ili tekućinu. Jaka, tišteća bol u prsima koja se pojavljuje kod gutanja vrućeg ili hladnog pića je tipični simptom poremećaja mišića jednjaka.

Bolovi mišića jednjaka može biti teško razlikovati od boli u prsima koja proizlazi od bolesti srca (angina). Bolovi se pojavljuju kada se mišići jednjaka stežu.