Ugrizi krpelja i crva

Krpelji prenose mnoge bolesti (npr. krpelji jelena mogu prenositi bakterije koje uzrokuju boreliozu), a nekoliko je krpelja otrovno. U Sjevernoj Americi neke vrste uzrokuju krpeljnu paralizu koja ima za posljedicu gubitak apetita, nemir, mišićnu slabost, neusklađenost pokreta, nehotične trzaje očiju (nistagmus) i progresivnu paralizu, koja ide od nogu prema gore. Mišići koji upravljaju disanjem mogu također se mogu paralizirati. Ubodi krpelja pajaroelo koji se nalaze u Meksiku i u jugozapadnim dijelovima Sjedinjenih Država stvaraju mjehuriće ispunjene gnojem koji pucaju ostavljajući otvorene rane iz kojih se razviju kraste. Područje oko rana može biti otečeno i bolno.

Zaraženosti crvima su česte i odgovorne su za jedan oblik svraba (jaki svrbljivi osip koji uzrokuju larve crvi ispod kože) i brojne druge bolesti. Učinci na tkivima oko uboda različiti su s obzirom na težinu.

Liječenje

Krpelje treba ukloniti što je prije moguće. Uklanjanje se najbolje izvodi primjenom želea od nafte ili nekog drugog nadražljivca za krpelj ili polaganim povlačenjem dok ga se polako zakreće pincetom. Glavu krpelja koja ne mora izići iz tijela, mora se ukloniti, jer može uzrokovati dugotrajnu upalu ili se pomaknuti u dublja tkiva.

Krpeljnu paralizu možda ne treba liječiti, ali ako je poremećeno disanje, može biti potrebno liječenje kisikom ili respiratorom. Ubodi krpelja pajaroelo se čiste i namaču u otopinu za čišćenje, a ako je potrebno ukloni odumrlu kožu. U teškim slučajevima kortikosteroidi smanjuju upalu. Infekcije rana su česte, ali se obično mogu izliječiti antibiotskom mašću.

Zaraženost crvima liječi se primjenom krema koje sadrže permetrin ili otopinom lindana. Nakon liječenja permetrinom ili lindanom katkada se tijekom nekoliko dana rabi krema s kortikosteroidom za smanjivanje svrbeža, dok se svi crvi ne uklone.