Ravnoteža vode

Dvije trećine tjelesne težine čini voda. Osoba od 68 kilograma ima oko 45 litara vode. Od toga se 27 do 32 litre nalazi u stanicama, 9 litara u prostoru oko stanica, a nešto manje od 4 litre ili oko 8% ukupne vode u krvnoj struji. Taj relativno mali volumen vode u krvnoj struji je vrlo važan za tjelesnu funkciju i mora se održavati prilično stalnim. Voda izvan krvne struje djeluje kao spremnik koji može, već prema potrebi, ili dopuniti ili apsorbirati višak vode u krvi.

Voda u tijelo ulazi u prvom redu apsorpcijom iz želučanocrijevnog sustava. Voda napušta tijelo u prvom redu kao mokraća izlučena iz bubrega. Bubrezi mogu izlučiti čak i više od 10 litara vode dnevno, a mogu je čuvati tako da izlučuju manje od pola litre dnevno.

Oko ¾ litre vode gubi se dnevno hlapljenjem s kože i iz pluća. Jako znojenje, kao što se događa kod snažnog vježbanja ili u vrućim klimama, može dramatski povećati količinu vode izgubljenu isparavanjem. Normalno se malo vode gubi preko želučanocrijevnog sustava. Međutim, čak i 4,5 litre i više na dan može se izgubiti dugotrajnim povraćanjem ili teškim proljevom.

Kada se primanje vode izjednači s njenim gubitkom, tjelesna voda je u ravnoteži. Da bi održali ravnotežu vode, zdravi ljudi s normalnom bubrežnom funkcijom a koji se pretjerano ne znoje, trebali bi piti najmanje l litru tekućine dnevno. Međutim, zdravim se ljudima preporučuje da dnevno piju barem 1,52 litre dnevno da se zaštite od dehidracije kao i od nastajanja bubrežnih kamenaca.

Kada mozak i bubrezi ispravno funkcioniraju, tijelo se može nositi s velikim promjenama u primanju vode. Osoba obično može piti dovoljno vode da nadoknadi veliki gubitak vode i na taj način održi volumen krvi i koncentraciju otopljenih mineralnih soli (elektrolita) u krvi. Međutim, osoba može postati dehidrirana ako ne može piti dovoljno vode da nadoknadi prekomjerni gubitak vode, kao što se događa pri dugotrajnom povraćanju ili jakom proljevu.

Količina vode u tijelu je usko povezana s količinom elektrolita. Koncentracija (razina) natrija u krvi je dobar pokazatelj količine vode u tijelu. Tijelo nastoji održati ukupnu tjelesnu vodu i na taj način stalnu razinu natrija u krvi. Kada je razina natrija previsoka, tijelo zadržava vodu s ciljem da razrijedi prekomjerni natrij. Dolazi do žeđi i stvara se manje mokraće. Kada razina natrija padne prenisko, bubrezi izlučuju više vode da vrate razinu natrija u ravnotežu.