Presađivanje srca

Još do pred nekoliko desetljeća je bilo nezamislivo, a danas je presađivanje srca stvarnost. Oko 95% primaoca presatka srca su izrazito sposobniji za vježbanje i dnevne napore nego što je to bio slučaj prije presađivanja. Više od 70% primaoca presatka srca vraća se na posao.

Presađivanje srca čuva se za osobe koje imaju najteže oblike srčanih bolesti i koje se ne mogu liječiti lijekovima niti drugim vrstama kirurških zahvata. U nekim medicinskim centrima, mehanička srca mogu održavati bolesnika na životu tjednima ili mjesecima, sve dok se ne nađe odgovarajući davaoc srca. Međutim, mnogi od tih bolesnika umru čekajući.

Ljudi koji imaju presađeno srce nakon operacije trebaju imunosupresivne lijekove. Odbacivanje srca, obično uzrokuje vrućicu, slabost i ubrzan ili na neki drugi način poremećen rad srca. Loš rad srca dovodi do niskog krvnog tlaka, otoka i nakupljanja tekućine u plućima. Vrlo blaga odbacivanja ne moraju izazvati nikakvih simptoma, ali se na elektrokardiogramu (EKGu) mogu pokazati promjene. Ako liječnici sumnjaju na odbacivanje, obično izvode biopsiju. Tim se postupkom kateter s malenim nožićem na vrhu uvodi kroz venu na vratu u srce, te se uzima mali komadić srčanog tkiva. Tkivo se pregledava pod mikroskopom. Ako liječnici nađu znakove odbacivanja, podešavaju količinu imunosupresivnih lijekova. Infekcije uzrokuju skoro polovicu svih smrti koje se zbivaju nakon transplantacije. Još jedna od komplikacija je ateroskleroza (sužavanje arterija) do koje dolazi u srčanim arterijama kod oko četvrtine primaoca presađenog srca.