Presađivanje koštane srži

Presađivanje koštane srži isprva je korišteno kao dio liječenja leukemije, nekih oblika limfoma i aplastične anemije. Kako se metoda i stopa uspješnosti poboljšavala, presađivanje koštane srži počelo se koristiti za šire potrebe. Na primjer, neke žene s rakom dojke, kao i djeca s određenim genetskim bolestima sada primaju presatke koštane srži. Kada bolesnici s rakom dobivaju kemoterapiju ili zračenje, normalne stanice koštane srži koje stvaraju stanice krvi mogu biti uništene zajedno sa stanicama raka. No ponekad se bolesnikova koštana srž može odstraniti i zatim mu se može vratiti nakon što je primio velike doze kemoterapije. Na taj način, bolesnik od raka može primiti vrlo visoke doze zračenja i kemoterapije kako bi se uništile sve stanice raka.

Kada se koštana srž presađuje od davaoca, primaočev tip HLA mora biti jako nalik davaočevom HLA tipu; zbog toga su najpogodniji davaoci članovi uže obitelji. Postupak presađivanja je jednostavan. Davaoc je u općoj anesteziji a liječnik iz njegove zdjelične kosti odstranjuje koštanu srž uz pomoć široke injekcijske šprice, te ju priprema za presađivanje. Nakon toga, srž se ubrizgava u primaočevu venu. Stanice koštane srži davaoca odlaze i učvršćuju se u kosti primaoca te se počinju dijeliti. Napokon, ako sve dobro prođe, primaočeva koštana srž se u potpunosti zamijeni.

Bez obzira na to, postupak je opasan jer su bijele krvne stanice primaoca prethodno uništene zračenjem i kemoterapijom. Potrebna su 2 do 3 tjedna kako bi presađena koštana srž počela stvarati dovoljno bijelih krvnih stanica za zaštitu od infekcije. Zbog toga je opasnost od teških infekcija tijekom tog razdoblja povećana. Drugi je problem što nova koštana srž stvara imunološki aktivne stanice koje napadaju stanice domaćina (reakcija presatka protiv domaćina, eng. graft versus host disease). Osim toga, unatoč presađivanju srži, rak se može vratiti.