Alergijska upala spojnice oka

Alergijska upala spojnice oka (konjunktivitis) je alergijska upala spojnice, nježne opne koja prekriva unutarnju površinu očnog kapka i vanjsku površinu oka.

U većine ljudi, alergijska upala spojnice oka je dio šireg alergijskog sindroma, poput peludne groznice. Međutim, alergijska upala očne spojnice može se pojaviti izolirano kod ljudi koji dolaze u dodir s nekim česticama iz zraka, poput peludi, spora gljivica i životinjskih vlakana. Bjeloočnice postaju crvene i otečene a oči svrbe i mogu prilično suziti. Očni kapci mogu postati otečeni i crveni.

Senzibilizacija, izlaganja antigenu koje uzrokuje reakciju preosjetljivosti, može se dogoditi i prilikom unošenja lijekova u oko, kozmetičkih proizvoda (tuša) ili pudera za lice te kemikalija koje se mogu u oko unijeti prstima (ako se radi s kemikalijama). Ove reakcije, koje obično zahvaćaju kožu kapka i oko oka, primjeri su kontaktnog (dodirnog) dermatitisa.

Liječenje

Uzimanje antihistaminika na usta je glavno liječenje za alergijsku upalu očne spojnice. Antihistaminici se mogu uzimati u obliku očnih kapi, u kojima se obično kombiniraju sa vazokonstriktorima (tvarima koje dovode do stiskanja krvnih žilica) kako bi se smanjilo crvenilo. Međutim, sam antihistaminik, ili neka druga tvar iz otopine, ponekad pogoršava alergijsku reakciju, tako da se uzimanje putem usta smatra boljim. Kromolin, koji je dostupan i u obliku kapi za oči, većinom sprječava pojavu alergije kada osoba očekuje da će doći u dodir s alergenom. Kapi za oči koje sadrže kortikosteroide mogu se rabiti u jako izraženim slučajevima, ali mogu izazvati komplikacije, poput povišenja očnog tlaka. Kada se netko redovito liječi neposrednim davanjem kortikosteroida u oči, okulist treba redovito provjeravati očni tlak.

Očne kupke neutralnim otopinama poput umjetnih suza mogu pomoći u smanjenju nadražaja. Svaku tvar koja može uzrokovati alergijsku reakciju treba izbjegavati. Tijekom napada upale ne treba nositi kontaktne leće. Kada ostale vrste liječenja ne poluče odgovarajuće rezultate, može se preporučiti alergenska imunoterapija.