Svrbež

Svrbež (pruritus) je osjet zbog kojeg se osoba instinktivno češe.

Dugotrajno češanje može izazvati crvenilo i duboke porezotine kože. Zapravo, češanjem se kožu može nadražiti i izazvati još veći svrbež, pa se stvara vrzino kolo. Uslijed dugotrajnog češanja i trljanja koža može zadebljati i mogu nastati ožiljci.

Uzroci

Svrbež može uzrokovati stanje kože ili sistemska bolest (bolest koja zahvaća tijelo općenito). Stanja kože koja uzrokuju jaki svrbež su infestacija parazitima (svrab, pedikuloza), ugrizi kukaca, urtikarija, atopijski dermatitis i alergijski ili kontaktni dermatitis. Često, dodir s vunenom odjećom ili nadražajne tvari kao što su otapala ili kozmetička sredstva uzrokuje svrbež. Suha koža, naročito u starijih, uzrokuje jaki, rasprostranjeni (difuzni) svrbež.

U sistemske bolesti koje uzrokuju svrbež spadaju bolesti jetre (naročito žutica), zatajenje bubrega, limfomi, leukemije i drugi poremećaji krvi. Katkada svrbež dobiju ljudi s bolešću štitnjače, šećernom bolešću ili rakom. Svrbež je čest u kasnoj trudnoći.

Obično ne ukazuje na bilo kakvu nenormalnost, ali može nastati zbog blagih problema s jetrom. Svrbež mogu izazvati mnogi lijekovi, uključujući barbiturate i acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) kao i bilo koji lijek na koji je osoba alergična.

Liječenje

Liječnici liječe svrbež utvrđivanjem uzroka i nastojanjem da ga se ukloni. Naročito dok je koža upaljena, liječnik može ohrabriti osobu da rabi blage, vlažne kreme ili losione bez mirisa ili boja u slobodnoj prodaji. Dodaci za boju ili miris mogu nadraživati kožu i mogu čak uzrokovati svrbež. Mogu biti od pomoći i ublažavajući spojevi kao što su mentol, kamfor, kamilica, eukaliptus i kalamin. Kortikosteroidne kreme koje smanjuju upalu i suzbijaju svrbež treba rabiti samo onda kada je malo područje zahvaćeno svrbežem.

Uzimanje antihistaminika kao što su hidroksizin i difenhidramin na usta (oralno) može pomoći, ali oni obično izazivaju pospanost. Općenito, antihistaminike se ne bi smjelo primjenjivati na kožu zbog toga što mogu prouzročiti alergijske reakcije.