Žuljevi i kurje oči

Žulj je područje na najgornjem sloju kože, stratumu korneumu ili rožnatom sloju, koje postane nenormalno debelo i stvara zaštitnu podlogu kao odgovor na ponavljano trljanje.

Žuljevi mogu nastati na svakome mjestu na tijelu, ali se obično razviju iznad kostiju šaka, stopala ili lakata ili na drugim područjima koja se ponavljano rabe ili zlorabe, kao čeljust violiniste.

Kurje oko je zadebljalo područje keratina u obliku zrna koje nastaje na stopalima.

Tvrde kurje oči pojavljuju se na zglobovima nožnih prstiju; kurje oči između prstiju su obično mekane. Za razliku od većine žuljeva, kurje oči mogu biti bolne zbog toga što zadebljala koža prenosi pritisak na kost ispod sebe.

Dijagnoza

Općenito se žuljeve i kurje oči lako prepozna. Katkada se kurje oči zamjenjuje s bradavicama na tabanu, koje također sadrže zadebljani rožnati sloj. Međutim, bradavice su vrlo osjetljive kada se pritisnu sa strane, dok su kurje oči osjetljivije na neposredan pritisak prema dolje ili prema unutar na kost.

Liječenje

Žuljeve i kurje oči je lakše spriječiti nego liječiti. Žuljeve se može izbjeći uklanjanjem izvora nadražaja ili, ako to nije moguće, nošenjem rukavice, podloška ili drugog zaštitnog sredstva. Većina ljekarni prodaje zaštitne uloške i prstenove prikladnih veličina za tu svrhu. Budući da ih najčešće uzrokuju neudobne cipele, žuljevi mogu nestati kada se nose udobne cipele. Uporabom lijekova koji otapaju roževinu može se brže izliječiti žuljeve. Ti lijekovi―zvani keratolitička sredstva―često sadrže salicilnu kiselinu. Mogu se primijeniti u obliku paste koja se dodirom suši ili se na područje može staviti uložak koji sadrži lijek. Međutim, ako se keratolitička sredstva ne primijene pažljivo, kiselina može oštetiti priležeće normalno tkivo. Žuljevi i kurje oči mogu se stanjiti i kamenom plovućcem za vrijeme kupanja ili ih može odstraniti skalpelom medicinska sestra ili liječnik.

U osobe sa šećernom bolešću i slabom cirkulacijom žuljevi i kurje oči mogu sporo zacjeljivati, naročito ako su na stopalima. Liječnici preporučuju da osobe sa šećernom bolešću posebno brinu o svojim stopalima.