Rozacea

Rozacea je uporni poremećaj kože koji dovodi do pojave crvenila, sitnih bubuljica i oštećenja krvnih žila, obično na središnjem dijelu lica.

Koža može zadebljati naročito oko nosa, što dovodi do crvenog i gomoljastog izgleda, to se stanje naziva rinofima. Ponekad se rozacea pojavljuje više na gornjem dijelu trupa, rukama i nogama nego na licu.

Uzrok rozacee nije poznat. Stanje se obično pojavljuje za vrijeme ili nakon srednje dobi i najčešće je u svjetloputih ljudi. Rozacea, a naročito rinofima se razvije u nekih alkoholičara. Kortikosteroidi primijenjeni na kožu često pogoršavaju rozaceu. Premda je liječnik obično lako prepozna, rozacea katkada izgleda poput akni i nekih drugih poremećaja kože.

Liječenje

Ljudi s rozaceom trebali bi izbjegavati hranu koja uzrokuje širenje krvnih žila u koži―npr. začinjenu harnu, alkohol, kavu i bezalkoholna pića koja sadrže kofein. Rozaceu poboljšavaju neki antibiotici koji se uzimaju na usta; obično su najučinkovitiji tetraciklini koji izazivaju najmanje nuspojava. Učinkoviti su i antibiotici koji se primjenjuju na kožu, kao što je metronidazol gel. Tešku rinofimu vjerojatno neće poboljšati antibiotska terapija; osobi s takvim stanjem može biti potreban kirurški zahvat.