Poremećaji pigmenta

Boju kože određuje kombinacija pigmenata proizvedenih u koži i prirodne boje gornjih slojeva kože. Bez pigmentacije koža bi bila blijedo bijela s različitim nijansama ružičastoga što uzrokuje protok krvi kroz nju. Glavni kožni pigment je melanin, tamnosmeđi pigment kojeg proizvode stanice (melanociti), raspršene među drugim stanicama u gornjem sloju kože, epidermisu.

Hipopigmentacija, nenormalno niska količina pigmenta, obično se odnosi na male dijelove kože. Ona obično nastaje kao posljedica prethodnog upalnog stanja kože ili, u rijetkim slučajevima, može predstavljati nasljedno stanje.

Kada je koža izložena sunčevu svjetlu, povećava se proizvodnja melanina uzrokujući preplanulost. Povećane količine melanina (hiperpigmentacija) može biti odgovor na hormonske promjene kao one koje mogu nastati pri Addisonovoj bolesti, u trudnoći, ili pri uporabi oralnih kontraceptiva. Koža može također tamniti pri bolestima kao što su hemokromatoza ili hemosideroza ili kao odgovor na lijekove koji se primjenjuju na kožu, progutaju ili se injiciraju.