Madeži

Madeži (nevusi) su male, obično tamne, kožne izrasline koje se razvijaju iz stanica kože koje proizvode pigment (melanociti).

Madeži su različite veličine, mogu biti spljošteni ili uzdignuti, glatki ili hrapavi (nalik bradavici) i mogu iz njih rasti dlake. Premda su obično tamnosmeđi ili crni, madeži mogu biti boje mesa ili žutosmeđi. Gotovo svatko ima barem 10 madeža, koji se obično razviju u dječjoj dobi ili dobi odrastanja. Poput svih stanica, stanice s pigmentom reagiraju na promjene u razinama hormona pa se tako tijekom trudnoće madeži mogu pojaviti, povećati ili potamniti.

Ovisno o izgledu i smještaju, madeže se može smatrati manama ili znakovima ljepote. Madeže koji su ružni i smješteni tako da ih odjeća može podražavati, liječnik može ukloniti skalpelom i lokalnim anestetikom.

Većina madeža je bezopasna i ne treba ih ukloniti. Međutim, neki madeži izrazito sliče malignom melonomu, raku kože, i može ih se teško razlikovati od melanoma. Nekarcinomski madeži se također mogu razviti u maligne melanome. Zapravo, gotovo polovica malignih melanoma počinje kao madeži, tako da madež koji izgleda sumnjivo treba ukloniti i mikroskopski pregledati. Promjene u madežu―kao što su povećanje (naročito s nepravilnom granicom), tamnjenje, upala, mrljaste promjene boje, krvarenje, puknuta koža (rana), svrbež i bol―upozorenje su na maligni melanom. Ako se pokaže da je madež kancerogen, može biti potreban dodatni kirurški zahvat da se ukloni koža koja ga okružuje.