Angiomi

Angiomi su nakupine nenormalno guste krvi ili limfnih žila koji su obično smješteni u koži ili ispod nje a uzrokuju crvene ili ljubičaste mrlje.

Angiomi često nastaju pri rođenju ili ubrzo nakon rođenja i može ih se smatrati madežima. (Druge vrste izraslina prisutne pri rođenju također se naziva madežima). Oko trećine sve novorođenčadi ima angiome koji se od osobe do osobe razlikuju po izgledu i općenito predstavljaju samo kozmetički problem. Mnogi nestaju sami od sebe. Primjeri hemangioma su nevus flameus, mrlje poput jagode, kavernozni hemangiomi, paukoliki angiomi i limfangiomi.

NEVUS FLAMEUS

Nevus flameusi su plosnate, ružičaste, crvene ili grimizne mrlje prisutne pri rođenju.

Nevus flameusi su obično postojani (trajni), ali manji nevusi na licu mogu nestati kroz nekoliko mjeseci. Većina nevus flameusa je fizički bezopasna, ali mogu psihološki djelovati na osobu. Ponekad se mogu pojaviti zajedno sa SturgeWeberovim sindromom, rijetkim genskim poremećajem koji dovodi do duševne zaostalosti. Mali nevus flameusi mogu se prekriti kozmetičkom kremom. Ako nevus smeta, može ga se ukloniti laserom.

MRLJE U OBLIKU JAGODE

Mrlje u obliku jagode (kapilarni hemangiomi) su uzdignuta, svjetlo smeđa područja različita promjera od 1,2 do 10 cm.

Mrlje u obliku jagode obično se razviju ubrzo nakon rođenja i obično se polako povećavaju za vrijeme prvih nekoliko mjeseci života. Više od tri četvrtine potpuno nestane do 7. godine, ali neki ostavljaju naborano, smeđkasto područje. Mrlje u obliku jagode obično ne treba liječiti, ukoliko se ne pojave u blizini očiju ili drugih važnih (vitalnih) organa, gdje mogu smetati tjelesnim funkcijama. Kako bi se mrlje smanjile može se uzimati oralno (na usta) kortikosteroidni lijek prednizon; on je najučinkovitiji kada se uzme ubrzo nakon što se mrlje počnu povećavati. Mrlje u obliku jagode se rijetko uklanja kirurškim putem, jer nastaje jako ožiljkavanje.

KAVERNOZNI HEMAGIOMI

Kavernozni hemangiomi su uzdignuta crvena ili poput grimiza područja napravljena od nenormalno proširenih krvnih žila, koje postoje pri rođenju.

Kavernozni hemagiomi katkada su ranjivi i krvare nakon čega mogu djelomično nestati. Rijetko kada nestanu potpuno bez liječenja. U djece, kavernozni hemangiomi mogu nestati uzimanjem prednizona na usta (oralno). Male se kavernozme hemangiome može katkada iskorijeniti elektrokoagulacijom, postupkom pri kojemu se primjenjuje lokalni anestetik i tada uporabi vruća električna sonda da razori nenormalno tkivo. Katkada je potrebno kirurško uklanjanje, naročito kada povećani protok krvi u kavernoznom hemangiomu uzrokuje povećanje ruke ili noge.

PAUKOLIKI ANGIOMI

Paukoliki angiomi su svjetlo crvena područja koja imaju obično u sredini crvenkastu do grimiznu mrlju s tankim izdancima sličnim paukovim nogama.

Pritiskanjem središnjeg mjesta (krvna žila koja je izvor krvi u paukolikom angiomu) može se privremeno izblijediti boju. Paukoliki angiomi se često javljaju u malom broju. U ljudi s cirozom jetre često se razviju paukoliki angiomi, kao i u većine trudnica ili žena koje uzimaju oralne kontraceptive. Paukoliki angiomi općenito ne uzrokuju simptome ni u jednom od tih stanja; mrlje nestaju bez liječenja 6 do 9 mjeseci nakon porođaja ili nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva. Ako je liječenje potrebno iz kozmetičkih razloga, središnju krvnu žilu se može razoriti elektrokoagulacijom (liječenje pri kojem se koristi lokalni anestetik i zagrijanu električnu sondu).

LIMFANGIOMI

Limfangiomi su kožne izbočine koje nastaju zbog nakupljanja povećanih limfnih žila―kanali koji nose limfu (bistra tekućina srodna krvi) po cijelom tijelu.

Većina limfangioma su žućkastosmeđkaste, a neki crvenkaste boje. Kada ih se ozlijedi ili nabode, otpuštaju bezbojnu tekućinu. Premda obično liječenje nije potrebno, limfangiome se može ukloniti kirurškim. Međutim, takvim se kirurškim zahvatom uklanja mnogo kožnog i potkožnog tkiva, jer limfangiomi rastu duboko ispod površine.