Gljivične infekcije kože

Gljivice koje zaraze kožu (dermatofiti) žive samo na odumrlom, najvišem sloju (stratum korneum) i ne prodiru dublje. Neke gljivične infekcije ne uzrokuju simptome ili samo malo nadražuju kožu, dovode do ljuštenja i crvenila. Druge gljivične infekcije uzrokuju svrbež, nateknuće, mjehure i jako ljuštenje.

Gljivice se obično nastanjuju u vlažnim područjima tijela gdje se dodiruju površine kože: između nožnih prstiju, u preponi i ispod dojki. Pretili ljudi će vjerojatnije dobiti te infekcije, jer imaju veće nabore.

Čudno je, ali gljivične infekcija na jednom dijelu tijela uzrokuje osipe na drugim dijelovima tijela koji nisu inficirani. Na primjer, gljivična infekcija noge može uzrokovati svrbljiv izbočen osip na prstima ruku. Ta izbijanja (dermatofitidi ili id izbijanja) su reakcija na gljivice.

Liječnici mogu posumnjati na gljivice kada vide crveni podražajni osip na nekom od često zahvaćenih područja. Liječnik obično može potvrditi dijagnozu izgrebavši malo kože i mikroskopski je ispitujući ili stavljajući je u hranilište na kojem će gljivice izrasti pa ih se može prepoznati.