Paronihija

Paronihija je infekcija oko rubova nokata na prstima ruku ili nogu.

Infekcija često počinje zbog kidanja zanoktica, energičnog manikiranja ili kroničnog nadražaja. Budući da područje nokta ima malo prostora za naticanje, infekcija je obično prilično bolna. Za razliku od većine drugih kožnih infekcija paronihiju mogu uzrokovati različite bakterije uključujući pseudomonas i proteus i gljivice, kao što je kandida.

Liječenje

Vrući oblozi i tople tekućine za namakanje olakšaju bol i često pomažu drenirati gnoj. Tople tekućine za namakanje poboljšavaju i cirkulaciju krvi što pomaže u borbi protiv infekcije. Katkada liječnik inficirano mjesto drenira (čisti istiskivanjem) tako da sklapelom napravi mali rez u džep infekcije (apsces). Infekcije koje se može zadovoljavajuće drenirati (istisnuti i očistiti) možda ne treba liječiti antibioticima. Ako se čini da se infekcija širi, liječnik može propisati antibiotike oralno (na usta).

Ako paronihiju uzrokuje neka gljivica, liječnik drenira (istisne i očisti) infekciju i propisuje protugljivičnu kremu koja sadrži ketokonazol, ciklopiroks ili mikonazol i tople tekućine za namakanje. U teškim slučajevima liječnik propisuje neki protugljivični lijek na usta (oralni antimikotik).