Zarazne bolesti uzrokovane s enterobacteriaceae

Enterobacteriaceae (enterobakterijaceje) su skupina bakterija koje mogu uzrokovati infekcije želučanocrijevnog sustava ili drugih tjelesnih organa. Mnogi od tih organizama normalno naseljavaju želučanocrijevni sustav. U tu skupinu spadaju salmonela (Salmonella), šigela (Shigella), ešerihija (Escherichia), klebsijela (Klebsiella), enterobakter (Enterobacter), seracija (Serratia), proteus (Proteus), morganela (Morganella), providencija (Providencia) i jersinija (Yersinia).

Premda Escherichia coli (E. coli) normalno naseljava želučanocrijevni sustav, neki sojevi E. coli mogu uzrokovati krvavi, vodenasti ili upalni proljev (putnički proljev). Proljev koji uzrokuje enterohemoragična E. coli u djece može proizvesti hemolitičnouremični sindrom, bolest koja razara crvene krvne stanice i uzrokuje zatajenje bubrega. E. coli je također česti uzrok infekcija mokraćnog sustava i može zaraziti krvotok, žučni mjehur, pluća i kožu. Bakterijemija i meningitis uzrokovani s E. coli pojavljuju se u novorođenčadi, naročito prerano rođene novorođenčadi. Obično se odmah počinje s antibioticima, a kasnije ih se promijeni ako rezultati kulture pokažu da bi drugi antibiotik bio učinkovitiji. Pri jednostavnoj infekciji mokraćnog sustava može se na usta uzeti neki sulfa lijek. Za teške infekcije potrebni su intravenski antibiotici.

Zaraze klebsijelom, enterobakterom i seracijom obično se steku u bolnici, uglavnom bolesnici koji imaju smanjenu sposobnost borbe s infekcijama. Te bakterije često inficiraju ista mjesta u tijelu kao E. coli. Upala pluća uzrokovana klebsijelom je rijetka, ali teška infekcija pluća; najčešća se javlja u dijabetičara i u alkoholičara. Iskašljaj može biti tamno smeđi ili tamno crveni. Takva upala pluća može dovesti do apscesa pluća i nakupljanja gnoja na plućnoj maramici (empijem). Ako se dovoljno rano liječi, upala pluća uzrokovana klebsijelom, može se izliječiti intravenskim antibioticima, obično cefalosporinima i kinolonima.

Proteus čini skupinu bakterija koje se normalno nalaze u tlu, vodi i fecesu. I one mogu uzrokovati duboke infekcije, naročito trbušne šupljine, mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura.