Zarazne bolesti izazvane s campylobacter

Infekcije kampilobakterom su infekcije želučanocrijevnog sustava ili krvi koje uzrokuju bakterije Campylobacter.

Najčešći oblik infekcija kampilobakterom je gastroenteritis, koji se može dobiti pijenjem zagađene vode, jedenjem nedovoljno kuhane piletine ili mesa i dodirom zaraženih životinja. Bakterije Campylobacter uzrok su i proljeva među osobama koje putuje u zemlje u razvoju. Bakterije Campylobacter mogu uzrokovati i infekcije krvi (bakterijemije), najčešće u ljudi s nekom postojećom bolešću kao što je šećerna bolest ili rak. Organizam koji uzrokuje vrijedove želuca nekad se nazivalo Campylobacter pylori, ali mu je ime promijenjeno u Helicobacter pylori.

Simptomi

Gastroenteritis koji uzrokuje bakterija Campylobacter uključuje proljev, bol u trbuhu i grčeve koji mogu biti teški. Proljev može biti krvav, a temperatura se može kretati od 38o C do 40o C.

Vrućica koja dolazi i prolazi može biti jedini simptom zaraze kampilobakterom izvan želučanocrijevnog sustava. Ostali simptomi zaraze kampilobakterom svuda po tijelu (sistemski) mogu biti bolni, crveni i otečeni zglob, bol u trbuhu i povećanje jetre ili slezene. Infekcija rijetko može zahvatiti srčane zaliske (endokarditis) ili mozak i kralješničnu moždinu (meningitis).

Dijagnoza i liječenje

Liječnik postavlja dijagnozu zaraze kampilobakterom na osnovu laboratorijske analize uzoraka krvi, stolice ili drugih tjelesnih tekućina.

Za liječenje tih infekcija rabe se različiti antibiotici sami ili u kombinaciji. Ciprofloksacin, tetraciklin ili eritromicin izlječuju proljev i obično uništavaju bakterije Campylobacter. Infekcije krvi obično zahtijevaju liječenje antibioticima intravenskim putem.