Šigeloza

Šigelozu (bacilarnu dizenteriju), crijevnu infekciju koja izaziva teški proljev, uzrokuju bakterije Shigella.

Bakterije Shigella uzrokuju dizenteriju diljem svijeta i odgovorne su za 5% do 10% bolesti s proljevom u mnogim područjima. Zaraza se širi dodirom s fecesom zaraženih ljudi (fekalnooralni put). Osoba može zadobiti bolest dodirom ustaanus ili zagađenom hranom, vodom, predmetima ili muhama. Epidemije su najčešće u prenapučenim populacijama s nedovoljnom sanitarnom opremom. Djeca obično imaju teže simptome.

Simptomi

Bakterije Shigella uzrokuju bolest prodirući u sluznicu crijeva, što dovede do oteknuća i katkada plitkih rana. Simptomi počinju 1 do 4 dana nakon infekcije. U male djece bolest počne naglo s vrućicom, razdražljivošću ili pospanošću, gubitkom apetita, mučninom i povraćanjem, proljevom, bolovima u trbuhu i nadimanjem te bolovima pri pražnjenju crijeva. Unutar 3 dana u stolici se pojavljuju gnoj, krv i sluz. Broj stolica se obično brzo povisi―do 20 na dan. Gubitak težine i dehidracija postaju jako izraženi.

Odrasli, međutim, ne moraju dobiti vrućicu i često u početku stolica nije krvava ili sluzava. Bolest može početi ponavljanom boli u trbuhu, potrebom za pražnjenjem stolice i prolazom formirane stolice što privremeno olakšava bol. Te se epizode ponavljaju i pri tom postaju sve teže i učestalije. Proljev postaje jako težak, a meka i tekuća stolica sadrži sluz, gnoj i često krv.

Bolest rijetko počinje naglo s bistrim ili zamućenim stolicama; ponekad počinje naglo s krvavim stolicama. Povraćanje je učestalo pa može brzo dovesti do dehidracije. Teška dehidracija koja može dovesti do šoka i smrti ograničena je uglavnom na kronično bolesne odrasle i djecu ispod 2 godine.

Provizorna dijagnoza može se temeljiti na simptomima osobe koja živi u području u kojem je Shigella česta. Međutim, dijagnoza se potvrđuje kultiviranjem svježog uzorka stolice.

Komplikacije

Šigeloza može uzrokovati delirij, grčeve (konvulzije) i komu uz slabo izražen proljev ili bez proljeva. Takva infekcija unutar 12 do 24 sata može biti smrtna.

Šigelozu mogu pratiti druge bakterijske infekcije, posebno u oslabljenih i dehidriranih bolesnika.

Vrijedovi (ulkusi) u crijevu, koji nastaju zbog šigeloze, mogu dovesti do teškog gubitka krvi.

Rijetke su komplikacije oštećenje živaca, zglobova ili srca, i rijetko, proboj crijeva. Jako napinjanje za vrijeme pražnjenja stolice može dovesti do prolapsa rektuma pri čemu dio rektuma izviri izvan tijela. Može doći do trajnog gubitka kontrole nad probavom.

Liječenje

U većini slučajeva bolest prestaje unutar 4 do 8 dana. Teški slučajevi mogu trajati 3 do 6 tjedana. Liječenje se uglavnom sastoji od nadoknade tekućina i soli izgubljenih proljevom. Antibiotike treba dati kada je bolesnik vrlo mlad, kada je bolest teška ili kada je vjerojatno širenje infekcije na druge ljude. Težina simptoma i duljina vremenskog razdoblja u kojem stolica sadrži bakterije Shigella može se smanjiti antibioticima kao što su trimetoprimsulfametoksazol, norfloksacin, ciprofloksacin i furazolidon.